Linkovi

Ministarstvo odbrane: Ministar Davinić se dogovorio sa premijerom Srbije da sam odstupi s dužnosti ministra


Srpski premijer Vojislav Koštunica i ministar odbrane državne zajednice Prvoslav Davinić saglasni su da je Davinćevo odstupanje sa dužnosti najprikladniji način da se reši problem daljeg funkcionisanja tog ministarstva.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su se Koštunica i Davinić složili da promenu treba učiniti u okviru dogovora vlada država članica i organa državne zajednice kako bi se pronašlo optimalno rešenja i izbegle dodatne komplikacije koje bi mogle da unesu nepotrebne tenzije u Srbiji i između članica državne zajednice.

Ministar finansija Mlađan Dinkić koji je i pokrenuo smenu Davinića izjavio je da još traju pregovori o promeni ministra odbrane i da je neizvesno koja će članica vladajuće koalicije u Srbije kandidovati novog ministra. Od personalnog rešenja važnije je da se uspostavi sistem kontrole trošenja novca u skladu sa budžetom koji Skupština izglasava, rekao je Dinkić.

Šef poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić izjavio je da se vladajuće stranke konsultuju oko najboljeg rešenja za ministra odbrane Srbije i Crne Gore i dodao da njegova stranka ima kandidata za tu funkciju. Inače, Albijanić se u javnosti spominje kao jedan od kandidata za novog ministra odbrane, a visoki funkcioner Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić spominje se kao drugi kandidat. Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Sanja Čeković rekla je da će sve zavisiti od dogovora koalicionih partnera, a ukoliko bude ponuđeno SPO, organi stranke doneće odluku da li i ko bi to mogao da bude.

Filip Vujanović: Za Crnu Goru neprihvatljivo da Davinić bude zamijenjen

Crna Gora nema pravo da se meša u partijske, koalicione i bilo koje druge odluke Srbije, ali je dužna da zaštiti svoje interese uvek kada oceni da oni mogu biti ugroženi pa i razlozima za kadrovske promene, izjavio je danas crnogorski predsednik Filip Vujanović.

Komentarišući najavu Davinićeve ostavke i mogućeg dogovora Beograda i Podgorice o novom ministru, Vujanović je kazao da je uveren da je Davinić obavljao dužnost maksimalno profesionalno i odgovorno.

Prema njegovim rečima, za Crnu Goru je neprihvatljivo da Davinić bude zamenjen uz obrazloženje da je vođenje Ministarstva prepustio kadru iz Crne Gore i dozvolio da se budžetska sredstva Srbije koriste za potrebe vojske u Crnoj Gori. On je naglasio da je ove tvrdnje nužno egzaktno proveriti i demantovati.

"Ovaj svoj stav sam saopštio i predsjedniku državne zajednice i Savetu ministara Svetozaru Maroviću, uz uverenje da promenu ministra odbrane Srbije i Crne Gore ne treba predlagati Skupštini državne zajednice dok se ovo, za Crnu Goru važno pitanje ne razjasni", kazao je Vujanović.

Potpredsednik Skupštine državne zajednice Milorad Drljević, rekao je kako je
"očigledno da zbivanja u državama članicama imaju reperkusije u državnoj zajednici tako da ostaje da Srbija i Crna Gora kroz razmenu argumenata dođu do najboljeg rešenja".

Slavoljub Šćekić sahranjen u Podgorici

Mediji su objavili da je crnogorska policija privela više od 40 osoba za koje se sumnja da su mogle biti umešane u ubistvo Šćekića, ali zvaničnih potvrda još nema.

Crna Gora je jedina država u kojoj je mafija moćnija od policije, a kriminalci od institucija države, ocenio je danas lider Narodne stranke Predrag Popović.

On smatra da je ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića dokaz da mafija u Crnoj Gori može da radi šta god hoće.

"Kako stoje stvari, i ovo ubistvo će ostati nerasvetljeno, baš kao i ubistva povodom kojih su zatvoreni dosijei ostali na radnom stolu pokojnog Šćekića", kaže se u izjavi Popovića dostavljenoj medijima.

Pominjući ranija nerasvetljena ubistva, Popović je zapitao: "ko je sledeći".

"Da li će ubistvo Šćekića, otrezniti one koji u ime režimskih partija, blagovremeno dižu ruke za svaki projekat za koji interes pokaže moćna mafija, kojoj je nezavisna Crna Gora uslov opstanka", kazao je Popović.

On je pozvao građane da konačno shvate da, zaokružujući interesnu grupaciju koja drži vlast u Crnoj Gori, istovremeno saučestvuju u stvaranju ambijenta terora, nasilja i bezakonja.

"U takvom ambijentu komotno je samo onima koji su od Crne Gore napravili crnu tačku na karti civilizovanog svijeta", ocenio je Popović.

XS
SM
MD
LG