Linkovi

Evropska vrata još čvršće zatvorena za ilegalnu imigraciju


Jedni to nazivaju snažnijim anti-teroristicckim merama, drugi ksenofobijom, a treći tek uvodjenjem reda u do sada neorganizovanu "evropsku imigracijsku politiku". Komisija već u četvrtak, na prvom svom okupljanju nakon letnje pauze, namerava da uobliči konkretne predloge objedinjavanja evropskih mera vezanih za ilegalne imigrante i već odbijene potražioce azila. Namera je da se uspostavi način kako se i kada kući vraćaju ilegalni imigranti, koje svakodnevno pronalaze policije, naročito rubnih evropskih država.

Time bi se trebala staviti tačka i na "azilantski šoping", čisto evropski fenomen, koji su u dobroj meri upražnjavali imigranti sa Zapadnog Balkana, gde osoba čiji je zahtev za azilom već odbijen u jednoj od evropskih država, na drugom kraju Unije podnosi sličan zahtev. Novi princip je jednostavan - otisci prstiju dati u jednom od azilantskih centara, trebali bi reći o kome je reč i da li je ta osoba već aplicirala za trajan boravak na području Unije.

Vetar u ledja takvoj inicijativi daje sve šira anti-teroristička kampanja i zebnja od eskalacije terorističkih napada širom Unije. Evropljani zbog toga sa sve većom podozrivošću gledaju na pridošlice, a jedan od očekivanih poteza je veća kontrola ko i zbog čega ulazi na područje Unije. Medjutim, sudeći prema vlastitim zvaničnicima, tek su delimično u pravu.

Potpredsednik Komisije, zadužen za unutrasnje poslove i pravdu, Franko Fratini, je uveren da treba udariti u same korene terorizma i činjenicu da se teroristi, u sve većoj mjeri, regrutuju sa evropskog tla:

"Zato što smo primetili narastajuće regrutovanje terorista unutra članica EU - često, vrlo često, regrutuju se vrlo mladi ljudi da postanu teroristi - samoubice. Zato nameravamo da pojačamo ne samo naše unutrašnje akcije, saradnjom i dijalogom sa religijskim liderima i muslimanskim zajednicama u Uniji i odbijanjem mešanja religije i terorizma. Pojačaćemo, dakle, i naše akcije van granica Unije - pripremamo s tim u vezi, korake koji će ukazati na problem regrutovanja terorista, očekujući razumevanje umerenih islamskih država i religijskih lidera".


XS
SM
MD
LG