Linkovi

Siromaštvo u SAD poraslo četvrtu godinu zaredom


Prema najnovijem saopštenju američkog Statističkog biroa, 12,7 odsto američkog stanovništva živi u siromaštvu. U medjuvremenu, prosečna primanja američkih porodica ostala su nepromenjena.

Funkcioner Statističkog biroa Čarls Nelson kaže da je stopa siromašnih i prošle godine nastavila da raste:

”Broj siromašnih, ukupno 37 miliona ljudi, porastao je 2004. godine za milion i sto hiljada. Postotak siromašnih stanovnika porastao je od 12,5 na 12,7 procenata. To je već četvrta uzastopna godina u kojoj broj siromašnih raste. Ali iskustvo pokazuje da nije neobično da siromaštvo raste nekoliko godina posle recesije.“

Broj siromašnih porastao je uprkos snažnom ekonomskom rastu, zahvaljujući kome je prošle godine otvoreno 2 miliona i 200 hiljada radnih mesta. Statistički biro definiše siromaštvo na osnovu ukupnih prihoda koji zavise od veličine i sastava porodice. Na primer, za siromašnu se smatra četvoročlana porodica sa dvoje dece i ukupnim bruto godišnjim prihodom od 19157 dolara. Za dvočlanu porodicu bez dece ta granica je 12649 dolara. U istom periodu, kaže Čarls Nelson, nije došlo do povećanja prosečnih primanja:

”2004., prosečni prihod svih domaćinstava nije se promenio u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 44400 dolara. To je druga uzastopna godina da se prosečni prihod porodica nije promenio, posle dva uzastopna pada 2001. i 2002. godine.“

Ekonomski stručnjaci, medju kojima je i Džared Bernstajn, iz neprofitnog Instituta za ekonomsku politiku, kažu da nove cifre, podešene za stopu inflacije, pokazuju da američki radnici relano zaradjuju manje:

”Ako uporedite nivo prosečnih porodičnih primanja u 2004. godini sa poslednjim skokom, 1999. godine, videćete da je došlo do smanjenja od 1700 dolara, odnosno 3,8 procenta u realnim pokazateljima.“

Bernstajn kaže da američka ekonomija pokazuje dobre rezultate, ali da se to ne odražava na primanja prosečnih Amerikanaca.

”Ekonomija raste ali nesumnjivo je da njeni plodovi ne stižu do porodica sa srednjim i nižim primanjima. Ekonomski rast sve više se usmerava ka vrhu lestvice primanja i bogatstva. Istina je da ekonomija izgleda sjajno, gledana sa visine od deset hiljada metara, ali ove cifre pružaju mogućnost da se vidi kako žive ljudi na zemlji, a ta slika nije prijatna.“

Drugo pitanje je porast broja siromašnih. Robert Grinstajn, iz Centra za budžetske i političke prioritete, nazvao je te cifre razočaravajućim:

”37 miliona Amerikanaca živi u siromaštvu. To je više od jednog na svakih osam stanovnika.“

Grinstajn je takodje doveo u pitanje istinitost slike, koju po njegovom mišljenju Statistički biro pokušava da stvori, da je siromaštvo posle recesije normalna pojava. On kaže da je u poslednjih 45 godina u Sjedinjenim Državama samo recesija 1990. godine bila propraćena višegodišnjim siromaštvom. Sada, kaže on, cifre Statističkog biroa pokazuju da je broj siromašnih u 2004. godini bio za čitav jedan procenat viši nego posle prethodne recesije 2001. godine.

XS
SM
MD
LG