Linkovi

Amerikanci vole velike ideje


Jedna stvarno velika i smela ideja, objavljena u naučnom časopisu Nature, nekim ljudima se učinila apsurdnom, pošto je reč “ ponovnom naseljavanju divljih životinja” u velike ravnice američkog srednjeg zapada. Divlje životinje, kao što su lavovi i gepardi bile bi dopremljene iz Afrike u prostrane, ali ogradjene prostore američke prerije nalik na “istorijske ekološke parkove.” Cilj bi bio da se spasu neke životinjske vrste, koje su ugrožene zbog sve manjeg životnog prostora u Africi.

U članku u časopisu “Nature” navodi se da su pre 13 hiljada godina, na kraju geološke ere pleistocena, severnoameričke prerije vrvele velikim sisarima kao što su dugodlaki mamuti i predak današnjeg geparda. Te životinje je lovila novo pristigla ljuduska rasa sve dok ih nije uništila. Tigrovi sa sabljastim očnjacima i slične životinje su nestali. Medjutim, ljudi koji imaju ideju da preriju ponovo nasele divljim životinjama kažu da bi danas ugoržene životinje, kao što su slonovi, kamile i velike mačke, mogli da izbegnu istu sudbinu ako bi im se omogućilo da žive u američkoj preriji. To bi bila fantastična atrakcija za turiste u stilu safarija. Kritičari te ideje se zabavljaju na račun svega toga. Jedan pisac vidi i “ slonove na stazama u garažu.” Drugi vide “geparde kako se pognuto kreću šipražjem zapadnog Teksasa.” A neki drugi slikovito dočaravaju sliku smrznutih kamila u snežnim padavinama na prerijama srednjeg zapada.

Medjutim, drugi konzervatori misle da bi trebalo ozbiljno razmotriti ideju doseljavanja divljih životinja u Ameriku. Časopis “Nature Conservancy”, na primer, pozdravlja tu ideju kao provokativnu, mada dadaje “ ako želite da razmišljate na veliki način, zašto ne razmišljate u tim dimenzijama u samoj Africi?”

Bivši televizijski magnat Ted Turner već je preduzeo skromne mere dovodjenje divljih životinja na svoj ranč u Nju Meksiku. On ima planove da dopremi jednu skoro nestalu vrstu gigantske kornjače. Sa ogradom ili bez nje, kažu kritičari, taj plan je sulud. Šta mislite vi? Ako želite da nam pišete naša adresa je otvoreni studio et voanews tačka kom.

XS
SM
MD
LG