Linkovi

Danas vam predstavljamo film «BRAĆA GRIM»


Čuveni reditelj Teri Gilijam izvrnuo je evropske legende i bajke 19. veka i pretvorio ih u mračn7u komičnu avanturu u kojoj glavne uloge tumače Met dejmon i Hit Ledžer. Nekada davno, pravi Jakob i Vilhelm Grim, skupljali su narodne priče i legende za svoja izdanja 'Grimovih bajki'. U ekranizaciji Terija Gilijama, Vil, koga igra Met Dejmon, i Džejk, odnosno Hit Ledžer, predstavljaju prevarante. U vreme Napoleonovih ratova, braća putuju Nemačkom, obilazeći zastrašene gradiće i sela kako bi pobedili veštice i duhove… čudovišta, koja su braća Grim sama stvorila. Prilično dobro žive od tih prevara sve dok ne naiđu na zaista začaranu šumu, što je i njih poprilično iznenadilo.

Suočeni sa tim da moraju da spasavaju svoju reputaciju, ali i svoj život, braća moraju da pronađu način da razbiju čaroliju koja je stvarna, a ne plod njihovih trikova sa dimom i ogledalima.

Met Dejmon je i ranije glumio neočekivane junake, dok je Hit Ledžer bio hrabra akciona zvezda u drugim filmovima. Upravo zato tražili su od reditelja Gilijama da im u filmu «Braća Grim» dodeli suprotne uloge.

«U stvari smo ga preklinjali da nam zameni uloge, jer je isprva odredio da ja igram Džejka, a Hit – Vila. Činilo nam se da smo obojica to već radili. Ovako je to veći izazov, a i svakome je zanimljivije ako radi neke malo drugačije stvari.»

Dejmon dodaje da im je to što se radi o fantaziji i uslovi u kojima su snimali pružilo priliku da se poigravaju sa likovima koje tumače, izvan uobičajenog glumačkog izazova:

«Mislim da bi svakog dana na kraju snimanja rekli 'pa, ovo je nešto što nikada nismo radili'. Od toga da ližemo žabu krastaču do toga da budemo vezani za merdevine u šumi koja zaista gori. Svaki dan bi se dešavalo nešto novo i bizarno.»

Ili 'nešto potpuno drugačije', kako je to reditelj teri Gilijam rekao u svom čuvenom 'Letećem cirkusu Montija Pajtona', britanskoj TV skeč komediji, kojom se proslavio pre 35 godina. Gilijam, u čije prethodne mračne fantazije spadaju i filmovi «Kralj Ribara», «Brazil» i «12 majmuna», sa oduševljenjem je prihvatio priliku da učini «Braću Grim» uvrnutim:

«Bio sam potpuno obuzet njima. Oni su od mene napravili… produkt «Grimovih bajki» kad sam bio dete. Tada nije bilo televizije, tako da su njihove bajke bile ono što sam čitao i ja i dalje posmatram svet kroz te priče. Postoje neki šabloni, koje možete da naučite iz tih priča, i na neki način ja ne mogu da ih izbacim iz svog sistema. Tako da je ovo moja osveta «Braći Grim» za sve košmare koje su mi podarili.»

U filmu «BRAĆA GRIM» pojavljuje se i engleska glumica Lina Hidi, koja kao snalažljivi lovac, vodi Vila i Džejka kroz začaranu šumu. Italijanska glumica, Monika Beluči igra zlu kraljicu koja baca čini, kako bi sebi obezbedila večni život, ali zaboravlja da u to uključi i večnu mladost i lepotu. Film «Braća Grim» sniman je na nekoliko lokacija u Republici Češkoj, u američkim bioskopima počeo je da se prikazuje 26. avgusta, a Evropu stiže sredinom septembra.

XS
SM
MD
LG