Linkovi

EU i NATO najoštije osuđuju napad na srpske mladiće na Kosovu i traže detaljnu istragu


Evropska unija i Sjevernoatlantski savez snažno osudjuju "svako nasilje" na Kosovu, tražeći provodjenje pune istrage napada u kojem su ubijeni srpski mladići - Ivan Dejanović i Aleksandar Stanković.U središtu NATO, pre donošenja konačnih zaključaka, žele da sačekaju rezultate istrage i saznaju kakvi su motivi napada. Naglašavaju da, ako je napad, u kojem su živote izgubila dva mladića, a druga dvojica ranjeni, izveden iz etničkih pobuda, tada je on usmeren direktno protiv uspostavljanja multietničkog Kosova, što je i jedan od ključnih standarda koji bi trebalo da se sprovedu.

Stanovnicima Kosova se upućuje poziv da, u ovom osetljivom i, po mnogo čemu presudnom vremenu, iskažu zlelost, imajući na umu da od njih zavisi sadržaj izveštaja ambaradora Kaja Eidea, koji će imati "nesumnjiv uticaj na buduće kosovske prilike". Upozorava se, takodje, da NATO neće dozvoliti nemire i nasilje koje bi zapretilo stabilnosti Kosova i šireg balkanskog regiona.

Napad na mladiće na Kosovu je snažno osudio i visoki predstavnik EU, Havijer (Javier) Solana, oglašavajući se sa diplomatske misije po Bliskom Istoku.

On kaže da je duboko zabrinut incidentom, koji je uzročio smrt dvojice srpskih mladića. Solana snažno osuđujuje ovak kriminalan čin i zahteva od kosovskih vlasti da učine sve što je u njhovoj moći kako bi rasvetlili sve pojedinosti i okolnosti incidenta i priveli pravdi počinioce.

XS
SM
MD
LG