Linkovi

Poštanska zgrada dobila ime po Reju Čarlsu


Muzička legenda Rej Čarls, koji je umro u 74. godini, i dalje posthumno dobija razna priznanja. Nekoliko meseci posle njegove smrti, njegov poslednji album dobio je osam nagrada “Gremi.”

Na svečanosti u poštanskoj zgradi u blizini studija pokojnog pevača, prijatelji i članovi porodice opisali su Reja Čarlsa kao muzičkog genija koji je bio izuzetan poznavaoc crnačke duhovne muzike, kantrija, džeza, bluza, bučnog roka i melanhoničnih balada.

Rodjen u gradu Albani u državi Džordžiji, Rej Čarls je odrastao u Floridi, a kasnije se nastanio u Sietlu. Slep od sedme godine života, strasno je zavoleo muziku i tokom 58-godišnje karijere dobio 21 nagradu “Gremi”, uključujući i nagradu za životno delo. Od 1964, snimao je ploče u studijima u Los Angelesu gde je proizveo klasične albume kao što su “ Georgia on My Mind.” Posle njegove smrti objavljen je album ” Genius Loves Company”.

Uz glas Reja Čarlsa koji je pevao ”America the Beautiful” okupilo se na nedavnoj svečanosti, koju je organizovala član Kongresa, Diana Vatson, oko dvesto prijatelja, članova porodice i obožavalaca umetnika.

“Veoma sam ponosna što sam imala tu privilegiju da pripremim zakonski nacrt koji su spremno potpisali svi članovi Predstavničkog doma -- da jednoj državnoj zgradi damo ime Reja Čarlsa.”

Predsednik Buš je prošlog meseca potpisao taj zakon. Karolin Tomas, koja živi u susedstvu pošte, raduje se što je zgrada dobila ime Reja Čarsla.

“Volim Reja Čarlsa, i moja majka ga je volela. On je iz Džordžije, kao i ona, i ima specijalno mesto u mom srcu.”

Čarls Skotradi, poštar u novoimenovanoj poštanskoj zgradi Rej Čarls, podržva promenu naziva pošte, ali kaže da to predstavlja i izazov.

“Rej Čarls je legenda, a to znači da sada moramo da još više poboljšamo naše usluge.”

Poštanski službenik je rekao da je Čarls, koji se borio protiv diskriminacije i fizičkog hendikepa, bio njegova lična inspiracija.

“Došao je iz siromaštva, bio je slep, odgojen na asističkom jugu, i sve je to nadvladao. Učinio je mnogo. Mi moramo da se trudimo kao i on.”

Životna priča Reja Čarlsa koji je prminuo u junu prošle godine prikazana je u filmu pod nazivom “Rej” a Džemi Fax, koji je igrao Reja, dobio je Oskara za najbolju mušku ulogu i time približio novu generaciju mladih muzici legendarnog pevača.

XS
SM
MD
LG