Linkovi

Pregled američke štampe


Na prvim stranicama većine današnjih izdanja američkih listova najistaknutije mesto zauzimaju fotografije nepreglednih kolona automobila sa stanovnicima Nju Orleansa i okoline koji beže pred dolazećim uraganom Katrina. Vašington tajms dodaje da su platforme za vadjenje nafte u Meksičkom zalivu evakuisane i da se može očekivati nova nestašica na tržištu, a samim tim i više cene na pumpama.

Nadovezujući se na tu temu Kriščen sajens monitor piše da se vlasti pojedinih država dovijaju da nekako ublaže udarac po džepu vozača, pa neki razmišljaju o smanjenju poreza na benzin, ograničavanju cena ili čak o prodaji nekih puteva umesto oporezivanja potrošača.

Za to vreme, stanovnici Čikaga prolaze kroz još jedno leto udišući zagadjeni vazduh. Kako piše Čikago tribjun, vrhovni tužilac države Ilinoj optužila je federalnu Agenciju za zaštitu prirode da je zažmurila na jedno oko dok termoelektrane u tom regionu neometano čadjave vazduh.

Atlanta džornel konstitjušn prenosi da su proteste protivnika rata u Iraku, koji se održavaju blizu ranča predsednika Buša, u Teksasu, počela da posećuju poznata imena javnog života. Medju prvima pojavio se glumac Martin Šin, inače tumač uloge američkog predsednika u vrlo popularnoj TV seriji, ”Zapadno krilo.“ Naziv se odnosi na zapadno krilo Bele kuće, gde je smeštena predsednikova kancelarija.

Njujork tajms donosi priču o privatnim detektivima, naoružanim fotoaparatima, koji prate i snimaju - ne gangstere već pokretne prodavnice sladoleda. Kako izgleda, na ulicama Njujorka namnožili su se privatni prodavci sladoleda koji svoje kamionete obeležavaju lažnim oznakama velikih firmi.

Na kraju, list Egzaminer, koji izlazi u San Francisku, piše da su medju srednjoškolcima u tom delu Sjedinjenih Država sve popularnije trke kineskih ”zmajevskih“ brodova - sa dvadeset veslača, kormilarem i bubnjarem na pramcu, koji bubnjanjem diktira ritam. Ove godine u trci na 500 metara učestvovalo je blizu stotinu ekipa, a bodrilo ih je 20 hiljada navijača.


XS
SM
MD
LG