Linkovi

Buš pozvao Iračane da se ujedine iza nacrta ustava i da aktivno učestvuju u daljem političkom procesu


Američki predsednik je, međutim, potvrdio da se irački arapski suniti protive ustavu kao i da postoji mogućnost novog talasa nasilja u Iraku. Predsednik Buš je ukazao da se politički proces u Iraku kreće ka novoj fazi, dok Iračani počinju da razmatraju nacrt ustavnog dokumenat koji su izradili njihovi politički lideri.

“Potrebno je da se Iračani sada aktivno uključe u ustavni proces tako što će pažljivo razmotriti ovaj važan dokument da bi mogli valjano da odlučuju o njemu 15. otkobra.

Tog dana treba da se održi referendum o ustavu. Postoji bojazan da zajednica arapskih sunita, koja je uglavnom bojkotovala januarske izbore, sada glasa protiv ustava. Ukoliko dve trećine glasača u ukupno tri iračke pokrajine bude glasalo protiv ustava, taj dokument neće biti usvojen. Arapski suniti predstavljaju većinu stanovništva u bar četiri od ukupno 18 iračkih pokrajina. Predsednik Buš je istakao da diskusije i nesuglasice čine sastavni deo demokratskog političkog procesa. On je apelovao na sve Iračane da pre nego što budu glasali bliže se upoznaju sa predloženim ustavom.

“Mi razumemo da su suniti podeljeni u Iraku i da bi se mogli naći i šiiti koji se ne slažu sa ustavom, ali i šiiti koji ga podržavaju. Možda ima i Kurda koji su zabrinuti u vezi sa ustavom. Drugim rečima, svedoci smo političkog procesa u razvoju”.

Predsednik Buš je pred novinarima na svom ranču u Teksasu takođe rekao da će se paralelno sa političkim napredovanjem i nicanjem demokratije, irački pobunjenici naći u beznađu i verovatno postati još suroviji.

“Možemo očekivati da će u narednim mesecima da bude još više zločina, jer neprijatelj zna da izražavanje slobodne volje naroda putem izbora predstavlja njegov najveći poraz”.

Predsednik Buš je obećao da će Amerika i dalje stajati uz irački narod, istakavši da je polaganje temelja mira u interesu Sjedinjenih Država. Izradom nacrta ustava, rekao je američki predsednik, irački narod je još jednom pokazao da ne uzmiče pred izazovima.

XS
SM
MD
LG