Linkovi

U Sjedinjenim Državama oko 9 miliona dece pati od prekomerne gojaznosti


Preterana konzumacija prezasladjenih, gaziranih napitaka znatno doprinosi tom problemu. Koka-kola, Pepsi kola, gazirani napitci na sve strane: na reklamnim posterima, u TV spotovima, u prodavnicama, domachinstvima, sskolama… i svi misle da su relativno bezopasni po zdravlje. Medjutim, najnovija istraživanja pokazuju da su najveći izvor kalorija u američkoj ishrani i da su glavni faktor gojaznosti koja mucci Ameriku. Ovaj zabrinjavajući trend posebno je primećen kod dece, što je navelo industriju gaziranih pića da najavi smanjenje prodaje u školama. Suzan Nili je predstavnik američkog Udruženja proizvodjacca gaziranih pića.

«Nameravamo da budemo deo rešenja za ovaj problem».

Nilijeva veruje da je odluka razborita i u duhu sa onim što žele roditelji. Medjutim, Margo Vutan, iz Centra za nauku u javnom interesu, smatra da sa radi o triku koji je namenjen javnom mnjenju.

«Mislim da je to polovična mera, da oni žele da zaustave napore na lokalnom i saveznom nivou da se konzumacija gaziranih pića jednostavno zabrani u školama».

Brojne škole širom Amerike finansiraju vannastavne aktivnosti i sportske dogadjaje upravo sredstvima od prodaje gaziranih pića. Medjutim, u dvanaest država postoje zakoni koji regulišu prodaju tih napitaka u školama. Djaci imaju različita mišljenja po ovom pitanju.

«To je loša odluka jer nam gazirani napitci daju energiju potrebnu na časovima».

«Sve dok služe mleko uz ručak, meni je dobro».

Medjutim, većina dece i adolescenata ne pije mleko vech posezze za koka kolom i sliccnim napitcima. Prema istaživanjima, deca u Americi piju oko tri konzerve gaziranog napitka dnevno! Prazne kalorije koje poticcu iz šećera u tim pićima mogu da dovedu do povećanja pritiska, astme i dijabetesa. Pored toga, izbacivanje mleka iz ishrane može dovesti do gubitka kalcijuma i osteoporoze, bolesti krtih kostiju. Najnoviji potez industrije gaziranih pića ipak uliva nadu za gojaznu decu possto isti proizvodjacci nude flassiranu vodu i sportske sokove. Mozzda će ti proizvodi zameniti kaloriccne «bombe» koje vrebaju u gaziranim napitcima koji se prodaju u školama.

XS
SM
MD
LG