Linkovi

Nivo zračenja mobilnih telefona


Ta tema je nedavno dobila na značaju, kada je članica skupštine grada Njujorka zatražila da javnost bude obaveštena o nivoima zračenja koje emituje svaki model mobitela.

Kada zapitate građane na ulici, reći će vam da su čuli nešto o mobilnim telefonima.

«Kada je antena previše blizu, možete da dobijete rak na mozgu.» «Čuo sam za priču da mobilni telefon može da izazove rak.» «Mislim da možete da dobijete rak – ili ne?

Sva ta konfuzija bila je razlog zašto je članica gradske skupštine Eva Moskovic došla na naslovne strane novina. Ona je napravila spisak 400 modela mobitela, kao i maksimum radio zračenja kojima su korisnici izloženi.

«Smatram da javnost ima pravo da to zna. Otkrila sam da nije lako doći do tih podataka. Šta je istina? Ima li razloga za strah?

Nema, kao tvrdi mobilna industrija.

«Nema štetnih posledica.»

Nema – ALI - smatra udruženje za borbu protiv raka.

«Podaci kojima do sada raspolažemo govore da su mobilni telefoni bezbedni. Međutim, naučno je nemoguće dokazati da je neka stvar apsolutno sigurna. Šta sa decom? Njih nismo proučavali, pa možda ima razloga za brigu. Ipak nema ni dokaza da im mogu naškoditi.»

A šta je sa decom? Uticaj na njih nije proučavan stoga se postavlja pitanje da li se treba brinuti. Nema konkretnih dokaza da ova emisija i njima nanosi štetu.

U stvari vlada i industrija celularnih telefona kažu da upotreba pomenute tabele nije zapravo korisna. Svi celularni telefoni su u skladu sa federalnim bezbednosnim standardima. Stoga telefoni sa manjim zračenjem nisu zapravo različiti od telefona sa većčim zračenjem. Svi su oni bezbedni.

Ovi standardi su još strožiji od bezbednosnih standarda koje postavlja medjunarodna zdravstvena organizacija.

”Radije ću biti oprezna dok još ima vremena i mislim da je to slučaj sa većinom korisnika.“

Do sada sprovedene studije ne pokazuju na povećanje rizika od raka mozga ili drugih rakova. Stoga Američko udruženje za borbu protiv raka navodi da ne treba obraćati pažnju na glasine. Realnost je da bi bilo kakva eventualna veza izmedju raka i mobilnih telefona trebalo da bude veoma nisko na našoj listi zabrinutosti.

XS
SM
MD
LG