Linkovi

Naučnici razvili proces kombinovanja običnih ćelija kože sa bazičnim ćelijama embriona


Naučnici sa Harvardskog univerziteta u Sjedinjenim Državama, najavljuju mogući prodor u razvoju ćelija nalik na embrionske bazične ćelije koje bi mogle da se koriste prilikom presađivanja organa i za druge medicinske potrebe. Naučnici na Harvardu su razvili proces kombinovanja običnih ćelija kože sa bazičnim ćelijama embriona, da bi stvorili svojstva koja ima bazična ćelija, što bi moglo da eliminiše potrebu za stvaranjem i uništavanjem ljudskih embriona.

Bazične ćelije su nedozrele ćelije koje mogu da postanu bilo koja vrsta tkiva fetusa koji se razvija. Naučnici već godinama ukazuju da su bazične ćelije put ka stvaranju genetički predodređenih organa za transplantaciju, lečenje raka i drugih bolesti. Najbolji izvor bazičnih ćelija je ljudski embrion.

Novi proces, međutim, podrazumeva spajanje jedne laboratorijski odgajene bazične ćelije sa ćelijom ljudske kože, da bi se stvorila nova hibridna ćelija - ćelija sa genetičkim materijalom, takozvanim DNK, osobe koja je dala ćeliju kože, ali i sa DNK i svojstvima laboratorijski odgajene bazične ćelije.

Džon Girhart, istraživač na Medicinskom fakultetu «Džons Hopkins» u Baltimoru, kaže da to nisu ćelije embriona.

«Ovo istraživanje treba prihvatiti uz ogradu – da je to samo početak. Te ćelije i dalje imaju dva kompleta hromozoma i to je problem u ovom trenutku. Kako se rešiti jednog kompleta hromozoma koji utiče na reprogramiranje drugog kompleta», kaže doktor Girhart.

Potrebno je prema tome razviti metod uklanjanja embrionske DNK, da bi preostali geni odgovarali odraslom donatoru za koga se i pravi terapija pomoću bazične ćelije - da bi se predupredilo da ih imuni sistem odbaci.

Istraživači iz Ilinoisa i Australije rade na uklanjanju viška DNK iz hibridne ćelije. Medjutim, doktor Girhart kaže da je postupak daleko od praktične primene.

«Uistinu treba da pokažemo, kao što to i istraživači ističu, da je pred nama dug put da dokažemo da će vrste ćelija koje generišu na kraju biti bezbedne za terapeutsku upotrebu», kaže Džon Girhart.

Nova tehnika bi na posletku mogla da omogući naučnicima da stvore novu liniju bazičnih ćelija bez uništavanja ljudskog embriona kao izvora, što je sporno pitanje i u Sjedinjenim Državama i drugde. Američki zakon zabranjuje korišćenje državnih sredstava za takvu vrstu istraživanja, mada je u Kongresu u toku postupak ukidanja te zabrane. Predsednik Buš preti vetom ukoliko Kongres to učini, ali istraživanje bazičnih ćelija dobija sve veću podršku među pristalicama koje smatraju da je to put ka novim tretmanima raznih bolesti.

Džon Girhart ističe da postoji mogućnost da se zahvaljujući novoj tehnici ćelijske fuzije zaobiđu etički problemi i omogući nov način stvaranja bazičnih ćelija.

XS
SM
MD
LG