Linkovi

Predrag Bošković: Crnu Goru ne vidim kao temu za potkusurivanje na političkoj sceni Srbije


Turbulencije na srpskoj političkoj sceni, kao ni izbor bilo koje vlade u Srbiji, neće imati veći uticaj na rješavanje državnog pitanja Crne Gore, smatra zamjenik ministra inostranih poslova državne zajednice Predrag Bošković.

Ono što se dešava u Srbiji, kaže Bošković, u svakom slučaju je povezano sa Crnom Gorom, ali je veoma bitno da je dinamika plana rješavanja odnosa između Srbije i Crne Gore uveliko u toku, a biće završena do kraja aprila sljedeće godine.

“To je pitanje u rukama crnogorskih građana. Kako god, mislim da je vlast u Crnoj Gori sasvim jaka i spremna da to pitanje dovede do kraja, bez obzira na trenutno stanje na političkoj sceni Srbije”, kazao je Bošković.

Na pitanje da li bi zaoštravanje predizborne kampanje u Srbiji moglo radikalizovati političku scenu u Crnoj Gori, on ocjenjuje da će status Kosova biti ključno pitanje na srpskoj političkoj sceni.

“Crnu Goru ne vidim kao temu za potkusurivanje na političkoj sceni Srbije. Dobro je poznato i u Srbiji da će, bez obzira na status, oni uvijek imati prijateljski raspoloženu Crnu Goru”, rekao je Bošković.

A nakon što je Srpska narodna stranka optužila albanske političare u Crnoj Gori da su krenuli u podršku referendumskoj kampanji Đukanovićevog režima i da, koristeći snagu novca koji stiže od njihovih mentora sa Kosova stoje rame uz rame sa vođama separatizma u Crnoj Gori, oglasili su se lideri albanskih stranaka.

Lider DUA Ferhat Dinoša kazao je da njegova stranka neće učestvovati u referendumskoj kampanji, ali i poručio da će pozvati svoje pristalice, kao i sve Albance u Crnoj Gori, da na plebiscitu podrže crnogorsku nezavisnost.

Lider Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmed Bardhi kazao je kako njegova stranka »podržava opšte demokratske principe a jedan od njih je i princip saomoopredjeljenja i Crna Gora ima to pravo. Tako ćemo se i ponašati«, naveo je Bardhi.


XS
SM
MD
LG