Linkovi

U napadu koji se dogodio sinoć oko 23.30 na putu Priština - Štrpce, ubijeni Ivan Dejanović i Aleksandar Stanković


U napadu koji se dogodio na putu Priština - Štrpce, ubijeni su Ivan Dejanović rođen u Prilužju, i Aleksandar Stanković, rođen u Konjuhu u opštini Lipljan, povređen je Nikola Duić iz Novog Naselja u opštini Lipljan, i on se nalazi u prištinskoj bolnici, dok je Aleksandar Janićijević iz Štimlja lakše ranjen.

Predstavnik UNMIK policije Tomas Li: Molim sve koji znaju bilo šta o ovom zločinu da se obrate najbližoj policijskoj stanici

"Jedna od žrtava koja je ranjena u ruku odvezla je automobil do Uroševca, gde su naišli na kosovsku policijsku službu. On je obavestio policiju da su povređeni, nakon čega su prebačeni u bolnicu. Dve žrtve su istog trenutka proglašene mrtvima, dok se jedna osoba nalazi u kritičnom stanju. UNMIK policija intenzivno radi na rasvetljavanju slučaja i moli sve koji znaju bilo šta o tom događaju da se obrate najbližoj policijskoj stanici", kazao je Li.

U Štrpcu je formiran krizni štab na čijem je čelu predsednik Skupštine opštine Štrpce Stanko Jakovljević, a svi putni prilazi su pokriveni brojnim patrolama međunarodne i kosovske policije. Jakovljević navodi da se najverovatnije radi o mladićima iz neke od srpskih enklava, koji su obišli svoje drugove u Štrpcu i po povratku su napadnuti.

Napadači pucali dvaput

Jedan od dvojice ranjenih Srba Aleksandar Janićijević ispričao je novinarima Kim Radija da su oko 21 čas vozilom marke "golf", prištinskih registarskih oznaka uputili iz Lipljana prema Štrpcu i da su na putu primetili da ih prati vozilo marke "mercedes". Kod sela Banjica, u prvom napadu, pogođena im je guma na automobilu. "Mi smo, u stvari, stali da zamenimo gumu, međutim, oni su bili tamo pozadi i pratili nas. Oni su namerno pucali na gumu da je izbuše kako bi mi stali da je zamenimo. Kada smo mi stali oni su već stigli. Ugasili su svetlo na kolima i pucali su. Vozač je poginuo odmah, ovaj do njega je bio ranjen, a ovaj koji je bio samnom pozadi i on je isto poginuo. Znači, ja sam ostao živ s jednim drugom, koji je sad u Prištini. Nismo ništa videli, ugasili su svetla. Registraciju izgleda da nije ni imao. Nisu ni izlazili iz kola samo su otvorili vatru", ispričao je Janićijević.

Nikola Dukić, jedan od dvojice ranjenih mladića, nalazi se u prištinskoj bolnici, a povređeni su mu organi u predelu abdomena. Njemu je, u međuvremenu, u operaciji saniranja povreda, izvađena slezina. Dukića su u bolnici posetili predsednik Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momčilo Trajković i ministar za povratak u Vladi Kosova Slaviša Petković. Trajković je izjavio da su lekari rekli da je stanje povređenog mladića stabilno i da se ne očekuju komplikacije. Aleksandar Janićijević je lakše povređen i otpušten je iz bolnice. Predstavnik srpske zajednice u opštini Lipljan, Borivoje Vignjević, kaže da je situacija u Lipljanu mirna i da se očekuju reakcije i objašnjenja predstavnika međunarodne zajednice.

Šef UNMIK-a šokiran zločinom

"Šokiran sam i zapanjen ovim tragičnim i besmislenim zločinom. Zahtevao sam od policije da posvete maksimalnu pažnju i sve pretraže kako bi uhvatili počinioce ovog gnusnog zločina", rekao je Jesen-Petersen.

UNMIK je uputio izraze najdubljeg saučešće porodicama žrtava. Zatraženo je da svako ko ima bilo kakve informacije o ovom zločinu obavesti policiju.

Šef misije Američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg: Bio sam besan kada sam saznao za ubistvo Srba

"Bio sam besan kada sam saznao za hladnokrvno ubistvo dva kosovska Srbina, zločin u kome su još dva kosovska Srbina ranjena. Izražavam moje najdublje saučešće porodicama žrtava i zajednicama u kojima su živeli".

Američka kancelarija u Prištini apeluje na sve koji imaju informacije o ovom strašnom zločinu da ih odmah prijave policiji, koja sprovodi opsežnu istragu ovog okrutnog i kriminalnog čina. U medjuvremenu, stanovnici tog regiona i celog Kosova treba da ostanu mirni i da pomognu policiji kako bi počinioci bili dovedeni pred lice pravde, apel je Američke kancelarije.

Koštunica: Za zločin odgovorna misija UN

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da odgovornost za snose i predstavnici Misije Ujedinjenih nacija, pa i onaj deo međunarodne zajednice koji podleže teroru kao sredstvu ucene, "kako bi se što pre otvorili razgovori o takozvanom statusu Kosova i Metohije".

Koštunica je u javnom obraćanju specijalnom izaslaniku Kaiju Eideu i šefu UNMIK-a Sorenu Jesen-Petersenu, izjavio da ubistvo dva srpska mladića i ranjavanje još dva, predstavlja brutalan teror nad preostalim Srbima na Kosovu.

Tadić: Poruka Srbima da im nema mesta na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da ubistvo dvojice srpskih mladića "predstavlja nedvosmislenu poruku Srbima da za njih nema mesta na Kosovu i Metohiji".

"Ovaj teroristički akt još jedan je dokaz da je na Kosovu i Metohiji ključno pitanje poštovanje prava na život i drugih ljudskih prava. Svakom je danas jasno da je tamošnje društvo daleko od spremnosti da bude demokratsko i multietničko", istakao je Tadić u reagovanju na sinoćnje ubistvo.

On je upozorio da "ukoliko počinioci ovog zločina ne budu otkriveni, kao što nisu otkrivene ubice dece u Goraždevcu i počinioci mnogih drugih zločina u poslednjih šest godina, biće jasno da ne postoji rešenost odgovornih institucija da se na Kosovu i Metohiji uspostavi vladavina prava i spreče novi zločini".

Ubistvo osudila i kosovska vlada

"Nezavisno od motiva i okolnosti, Vlada Kosova zatražila je od Unmika i Kosovske policijske službe veoma brzu i efikasnu akciju na hapšenju počinioca ovog zlodela", navodi se u reagovanju Vlade Kosova, koje su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku. Vlada Kosova apeluje kod građana Kosova da sarađuju sa organima reda i pravde za privođenja počinioca ovog, kako ocenjuje, "kriminalnog akta".

Uhapšeni UN policajci i stranci

S druge strane, na severu Kosova uhapšena su dva pripadnika UN policije i četiri strana državljana, zbog sumnje da su se bavili trgovinom ljudima. Prema rečima portparola UN administracije u Mitrovici Đorđija Kakuka, UN policajci i četiri stranca uhapšeni su sinoć. Kakuk, međutim, nije želeo da saopšti iz kojih zemalja su pripadnici UN policije, niti pojedinosti o strancima, ističući da će pojedinosti biti poznate javnosti po okončanju istrage.


XS
SM
MD
LG