Linkovi

Predsednik Buš: Palestinci moraju da pokažu svetu da će se boriti protiv terorizma i upravljati na miran način


Predsednik Buš je pohvalio izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze kao i pregovore o novom iračkom ustavu. Dok najnovije ankete javnog mnjenja ukazuju da sve manji broj Amerikanaca podržava politiku administracije prema Iraku, predsednik Buš ističe da je potrebno više vremena i dalje američko žrtvovanje da bi ti napori mogli da urode plodom.

Američki predsednik je evakuaciju 21-og jevrejskog naselja iz pojasa Gaze i četiri takva naselja na Zapadnoj obali nazvao odvažnim i bolnim korakom za izraelski narod. Dalji put je jasan, dodao je predsednik Buš.

“Palestinci moraju da pokažu svetu da će se boriti protiv terorizma i upravljati na miran način. Mi ćemo nastaviti da pomažemo Palestince u uspostavljanju vlasti i u obračunu sa teroristima koji vrše napade na Izraelce i protive Palestinskoj državi koja će koegzistirati u miru sa Izraelom.”

Predsednik Buš nazvao je izraelsko povlačenje događajem koji uliva nadu za Svetu zemlju.
Povodom situacije u Iraku, američki predsednik je rekao da pregovori o novom iračkom ustavu iziskuju velike kompromise o nizu pitanja, posebno o ulozi federalnih vlasti. Iako su irački zakonodavci promašili nekoliko rokova za izradu nacrta ustava, predsednik Buš smatra napretkom samu činjenicu da pregovori o tom dokumentu teku na miran način:

“Važno je da Iračani o tim pitanjima diskutuju, umesto da pucaju jedni na druge. Baš kao usvajanje novog ustava u Avganistanu prošle godine, donošenje demokratskog ustava u Iraku biće od istorijskog značaja za širi Bliski Istok. Irak će time biti korak bliži trenutku pune samouprave i samostalne odbrane”.

Kako iračka vlada i njene oružane snage budu jačali, tako će američki vojnici moći da počnu da se vraćaju kući, dodao je predsednik Buš, koji odbija da odredi rok za američko povlačenje jer smatra da bi to bio znak slabosti Sjedinjenih Država.
Međutim, ajnovija ispitivanja američkog javnog mnjenja pokazuju da samo 40 posto Amerikanaca podržava predsednikovu politiku prema Iraku. Predsednik Buš je ovih dana održao nekoliko govora u nastojanju da podstakne veću podršku američke javnosti. U govoru koji je održao na skupu pripadnika Nacionalne garde, posebno je izrazio svoju zahvalnost američkim vojnicima koji služe u Iraku.

XS
SM
MD
LG