Linkovi

Blagoje Grahovac: Smena ministra odbrane Prvoslava Davinića unutrašnje pitanje Srbije


Partija koja je predložila Davinića na tu dužnost, naveo je Grahovac, priznala je da je on ministar, ne samo sa greškom, već i hipotekom, kako unutrašnjom, tako i vanjskom. S obzirom da je Crna Gora, svesno ili nesvesno, dužnost ministra jednog ili drugog prepustila Srbiji, onda bi, prema njegovom mišljenju, trebalo biti dosledan, to smatrati unutrašnjim pitanjem Srbije i ne mešati se, zaključio je Grahovac.
Crna Gora će ići ka bržem osamostaljenju i formiranju dve vojske, ukoliko na čelu Ministarstva odbrane državne zajednice bude čovek iz Demokratske stranke Srbije, ocenio je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

On je kazao kako je nesporno da to Ministarstvo pripada Srbiji, ističući da će, iako se Crna Gora ne pita mnogo, njen stav zavisiti od predložene osobe koja će doći na mesto Prvoslava Davinića.

S druge strane, naveo je on, ukoliko na tu funkciju dođe čovjek iz Srpskog pokreta obnove, Crna Gora će i dalje participirati i pomagati reformu vojske.

Davinićev zamenik, crnogorski predstavnik u Savetu ministara Vukašin Maraš, izričit je da zvaničnici Crne Gore neće prihvatiti smenu, već će ostati dosledni u podršci Daviniću.


On je ocenio da postoji namera da se neosnovanim kritikama stvori atmosfera da je ministar odbrane nesposoban, kako bi se umanjili rezultati koje je Ministarstvo postiglo. Davinićeva smena mogla bi da ima nesagledive posljedice na proces reforme sistema odbrane i Vojske SCG, ocenio je Maraš i rekao da su njegovi stavovi u potpunosti usaglašeni sa stavovima crnogorskih zvaničnika.

Predrag Marković: Vladajuća koalicija ima stabilnu parlamentarnu većinu

Povodom 200 godina od osnivanja prve izvršne vlasti u Srbiji, predsednik Parlamenta Predrag Marković izjavio da je zadatak prve vlade pre dva veka bio da zemlju izvede iz Azije, kontinenta kojem ne pripada, i uvede je u Evropu. Marković je, ocenio da vladajuća koalicija ima stabilnu parlamentarnu većinu i da Srbija ne može da čeka neke važne evropske zakone koji treba da budu usvojeni u Skupštini.

Vlada mora da donosimnoge teške odluke za koje je i sama svesna da nisu lake i da neće moći da zadovolje sve interese, rekao je Predrag Marković. Među te teške odluke, prema ocenama analitičara, spada i isključivanje iz vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije. Na sednici Glavnog odbora te stranke ocenjeno je da je pravi razlog izbacivanja bila želja da se lider stranke Nebojša Čović smeni sa mesta šefa Koordinacionog centra za Kosovo. Čović je potvrdio da je 2004. godine imao nesuglasica sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i da te razmirice sada više nisu mogle da se tolerišu.

Vladajuća koalicija u Srbiji otvorila je i problem funkcionisanja vlasti u državnoj zajednici jer je pokrenula pitanje razrešenja ministra odbrane Prvoslava Davinića. Beogradski mediji izveštavaju da je srpski premijer Vojislav Koštunica pozvao na razgovor ministra odbrane Prvoslava Davinića i zamolio ga da sam podnese ostavku i spreči bilo kakve špekulacije koje se tim povodom mogu pojaviti u javnosti. Međutim ima i špekulacija da ministar Davinić ne razmišlja o ostavci, već insistira na proceduri koja je predviđena za smenu člana Saveta ministara Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG