Linkovi

Majers: Strategija za pobedu u Iraku jeste  nastavak borbe protiv pobunjenika


Načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Ričard Majers kaže da je važno da irački suniti budu uključeni u politički proces zemlje kako bi pomogli u borbi protiv pobunjeničkog nasilja i doprineli obnovi zemlje. Najviši američki vojni zvaničnik je rekao da se kod iračkih sunita, koji su bili na vlasti za vreme Sadama Huseina i koji se smatraju glavnim izvorom pobune, mora stvoriti poverenje da im predstoji bolja budućnost.

“Ulažu se veliki napori da bi suniti stekli uverenje da im je mesto u političkoj budućnosti Iraka. To je veoma važno. Veoma je važno ostvariti napredak na svim frontovima: privrednom, bezbednosnom i svakom drugom”.

Komentar generala Majersa je usledio dok i dalje traju pregovori iračkih političkih vođa o kompromisnom rešenju za novi irački ustav, što bi obezbedilo bar delimičnu podršku sunitske zajednice za dalji politički proces. General Majers veruje da bi se time naveo veći broj sunita da odbace pobunu i pruže podršku novoj iračkoj vladi.

“Uključivanje sunita u politički proces pomoćiće borbu protiv pobunjenika, jer će onima koji se još uvek nisu opredelili, postati očigledno da budućnost leži u novom Iraku, a ne u bivšem, Sadamovom režimu, ili nečem trećem”.

U međuvrememu, američki vojni komandanti izražavaju sve veće poverenje u uspeh referenduma o ustavu, koji je zakazan za oktobar, i opštih izbori u decembru. Međutim, po rečima armijskog generala Džozefa Talutoa sa približavanjem izbora, doći će do eskalacije nasilja.

“Očekujemo da će neprijatelj pojačati napade, naročito uoči referenduma. Različite grupe imaju različite strategije i vreme za nove napade. Takođe, broj napada raste, da bi se posle nekog vremena razredili dok se pobunjenici izgleda ponovo naoružavaju za nove napade”.

Na pitanje kako to da koalicione snage ne mogu da poraze pobunjenike, general Taluto je uzvratio da se beleži napredak, i da javnost ne shvata da trupe ustvari uspevaju da preduprede veliki broj pobunjeničkih napada.

XS
SM
MD
LG