Linkovi

Pregled američke štampe


Kamere postavljene širom Vašingtona da snimaju saobraćajne prekršaje postale su neverovatni izvor prihoda za gradsku vlast pa će uskoro isti metod biti korišćen i za otkrivanje -- i potonje novčano kažnjavenje -- gradjana koji bacaju otpad po ulicama grada, beleži lokalni dnevnik ”Vašington Tajms.“ Zamenik gradonačelnika, Edvard Reiskin, ističe da će nove kamere biti postavljene već idućeg meseca. Već blještavo čist Vašington postaće izgleda, još lepši!

Njujork Tajms“ ističe da, i pored toga što letnja žega ne jenjava, mnogi Amerikanci već strepe od zime i toga kako da pokriju izdatke za grejanje. Umesto kratkoročnog povećanja cena energije, kako su mnogi očekivali, sada izgleda da je čitav niz visokih računa - za lož ulje, propan, zemni gas, struju i benzin - postao američka svakodnevnica na duže staze.

Teksaški ”Dalas morning njuz“ obaveštava da su lokalni naučnici identifikovali kod laboratorijskih miševa hormon koji sprečava starenje i koji bi jednog dana mogao da pomogne da se razjasni od čega zavisi dužina ljudskog života. ”To je još jedan dokaz da postoji mehanizam koji utiče na životni vek u širokom spektru živih organizama,” kaže Dr. Džordž Martin sa medicinskog centra u Dalasu, i dodaje ”To bi se moglo odnositi i na ljude.“

A dnevnik ”Baltimore Sun“ navodi da je jedna radna grupa Pentagona oštro kritikovala slavnu američku pomorsku akademiju ”Vest Point“ zbog slučajeva seksualnog maltretiranja i neprimerenog ponašanja prema ženama. ”Takvo ponašanje i tolerisanje takvog ponašanja od strane kadeta i njihovih pretpostavljenih i dalje sprečava stvaranje bezbedne i profesionalne klime u kojoj se obučavaju budući oficiri“, zabeležila je pomenuta radna grupe. Neke grupe koje rade zagovaraju prava žena zatražile su detaljniju istragu.

XS
SM
MD
LG