Linkovi

Koštunica: Kandidati Sandra Rašković i Rasim Ljajić


Samo dan pošto je smenio Nebojšu Čovića, srpski premijer Vojislav Koštunica predložio je Sandu Rašković-Ivić za novog šefa Koordinacionog centra za Kosovu i Metohiju a Rasima Ljajića za šefa Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Koštunica je najavio da će ujedno predložiti i sistemske promene u organizaciji Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, kako bi što veći broj resornih ministarstava bio neposredno uključen u rad tog centra. Inače, Sanda Rašković-Ivić je potpredsednik Demokratske stranke Srbije, a ranije je bila republički komesar za izbeglice.

Smena Čovića bez obrazloženja bila je za potpredsednika Demokratske stranke Dušana Petrovića povod da optuži premijera Koštunicu da ne postoji ni jedno državno pitanje koje mu je važnije od opstanka na vlasti i istakao da Vlada ni jednom rečju nije dala razloge da šef državnog tela za Kosovo nije na dobar način obavljao svoj posao.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da nije bitno ko će biti novi šef Koordinacionog centra za Kosovo i upozorio da bi bilo dobro kad bi Koštuničina Vlada sa promenom ljudi promenila i politiku i izbegla ovo što je radila, a pogotovo šta nije radila 2004. godine.

A predsednik jedne od partija Albanaca sa juga Srbije, Pokreta za demokratski progres Orhan Redžepi tvrdi da se iza smene Čovića krije nova strategija Vlade Srbije za Kosovo, ali i jug Srbije.

XS
SM
MD
LG