Linkovi

Laridžani: Iran je dovoljno moćan da ne mora da brine da li će ceo slučaj otići pred Savet Bezbednosti UN


Glavni iranski pregovarač Ali Laridžani izjavio je da će Teheran u narednih mesec dana izneti nove predloge za pregovore sa zemljama EU u nastojanju da se pronadje rešenje spora oko iranskih nuklearnih ambicija. Ali Laridžani preneo je novinarima da Iran ima osnovno pravo da razvija nuklearnu energiju. Iranski pregovarač izrazio je protivljenje, kako je rekao, «nuklearnom aparthejdu», i naglasio da Medjunarodna agencija za atomsku energiju ostaje glavni partner Teherana u pregovorima o njegovom nuklearnom programu.

Laridžani je, medjutim, rekao da Iran razmatra mogućnost da se druge organizacije ili zemlje uključe u razgovore kako bi se prevazišla blokada u pregovorima sa evropskim nacijama koje već godinu dana nastoje da pronadju kompromisno rešenje.

Laridžani je dodao da je Južnoafrička republika jedna od zemalja koje bi mogle da odigraju značajnu ulogu u budućim pregovorima.

Francuska vlada otkazala je sledeću rundu pregovora sa Iranom, prvobitno zakazanu za narednu nedelju, a evropske diplomate, prema nekim izveštajima, razmišljaju o tome da podrže američku inicijativu da se celo pitanje preda na razmatranje Savetu bezbednosti UN, koji bi mogao da uvede sankcije prema Iranu.

Iranski pregovarač rekao je medjutim da je potrebno razjasniti jedno pitanje. On je istakao da Iran ima takvu moć u regionu da nema razloga da brine zbog pretnje Saveta bezbednosti UN-a. Laridžani je dodao da ne bi bilo u interesu Amerikanaca niti Evropljana da iransko nuklearno pitanje pretvore u, kako se izrazio, «bezbednosni dosije». On je ukazao da će Iran izaći sa novim predlozima za pregovore sa Francuskom, Nemačkom i Britanijom, i dodao da je optimista da će dve strane uspeti da postignu dogovor. Iranske nuklearne aktivnosti biće na dnevnom redu sledećeg sastanka odbora guvernera Medjunarodne agencije za atomsku energiju, zakazanog za 19. septembar.

XS
SM
MD
LG