Linkovi

Prosper: Sjedinjene Države očekuju da na jesen budu uhapšeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić


Ambasador Prosper posetio je Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu i dosadašnji rad Veća i Tužilaštva ocenio kao impresivan i tim povodom najavio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti i ubuduće da ovoj instituciji pružaju punu podršku. Ipak i pored ovih pohvala, Prosper je podsetio da bez hapšenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića Srbija ostaje zaglavljena u prošlosti, opterećena problemom ratnih zločina i naveo da je u razgovoru sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom ukazao na važnost da Karadžić i Mladić budu uhapšeni na jesen kada Srbiju očekuju važni pregovori sa Evropskom unijom.

Ne bih ulazio u detalje ove diskusije ali ono što sam dobio je uveravanje od Vlade da će se ovo pitanje rešiti pre ili kasnije. Ja sam Vladi rekao reč jesen, naglasio je Prosper i najavio da će se pratiti te akcije Vlade.

Na pitanje kakve će biti posledice ukoliko Mladić i Karadžić ne budu uhapšeni na jesen Pjer Rišar Prosper je odgovorio da su posledice već tu i da je činjenica da zemlja ne napreduje ka Evropi.

Iako je u razgovoru sa američkim zvaničnikom premijer Koštunica istakao da su vlasti u Beogradu ostvarile značajan napredak u saradnji s Haškim tribunalom što potvrđuje veliki broj dobrovoljnih predaja osoba osumnjičenih pred Tribunalom, analitičari u Beogradu posetu ambasadora Prospera dovode u vezu upravo sa zastojem saradnje Srbije i Crne Gore sa Haškim sudom jer posle 25. aprila, kada je isporučen general Nebojša Pavković, ni jedan optuženik nije uhapšen i poslat Hagu.

XS
SM
MD
LG