Linkovi

Deset hiljada kineskih i ruskih vojnika učestvuje u devetodnevnim zajedničkim manevrima


Kineske državne novine posvetile su veliku pažnju zajedničkim vojnim manevrima ističući da je to početak novog strateškog saveza dva džinovska suseda.

Po oceni kineskih, a i zapadnih posmatrača, pomenute ratne igre treba u stvari da predoče Sjedinjenim Državama da njihov uticaj u Istočnoj i Centralnoj Aziji nije bez konkurencije. Džun Drajer, politički analitičar na Univerzitetu Majami i član je američko-kineske komisije za ekonomiju i bezbednost, razgovarala je tokom nedavnog boravka u Pekingu sa kineskim zvaničnicima:

“Mislim da su te vežbe smišljuene kao poruka Sjedinjenim Državama da bolje pripaze. Smatram da je i Japan bio meta. Kina je vrlo zabrinuta zbog jačanja američko-japanskog saveza”.

Rusija i Kina nisu pozvale Sjedinjene Države da budu posmatrači tih manevara, koji se sastoje iz inscenirane pomorske blokade, upotrebe raketa vazduh-vazduh i drugih vojnih vežbi sa nuklearnim podmornicama, razaračima i borbenim helikopterima. Deo manevara vršen je nadomak Tajvana čime Peking želi -- kažu analitičari -- da predoči svoju vojnu moć vladi na tom ostrvu, koje Kina smatra svojom teritorijom i često preti da će ga zauzeti silom.

Za Rusiju, ove vojne vežbe uglavnom označavaju ekonomski dobitak jer pokazuje svoje najnovije naoružanje koje želi da izveze u Kinu, svoje najveće tržište za uzviz oružja. Međutim, Moskva ne želi da se meša u kineski spor sa Tajvanom, kaže analitičar Ju Bin iz Instituta za američke studije u Šangaju:

“Oni ne žele da budu isuviše umešani u pitanje tajvanskog moreuza, bez obzira što bi određena napetost pospešila dalje isporuke ruskog oružja Kini. Rusi imaju sopstven interes, koji nije istovetan kineskom”.

Pojedini analitičari ne veruju da će Rusija i Kina uspostaviti dubok i dugotrajan savez. Oni, pored ostalog, navode spor dve zemlje oko ključnih pitanja poput izgradnje kineskog naftovoda koji bi prolazio kroz Rusiju, kao i teritorijalne razmirice između dve zemlje.
U međuvremenu, Sjedinjene Države -- koje pažljivo prate rusko-kineske ratne igre -- ne izražavaju neku veću zabrinutost zbog njih.

XS
SM
MD
LG