Linkovi

Dva policajca poginula a dva ranjena u eksploziji nagazne mine na Sinaju


Poginula su dva policajca, a dva su ranjena u eksploziji nagazne mine na Sinaju, gdje egipatske snage bezbjednosti tragaju za sinajskim beduinima, mogućim počiniocima bombaških napada u Šarm El Šeiku prošlog mjeseca. U saopštenju egipatskog ministarstva inostranih poslova nije navedeno da li su nagazne mine postavljene nedavno ili još u vrijeme rata sa Izraelom.

Bombe u Ingušetiji

U dvije gotovo simultane eksplozije u gradu Nazranju, ranjen je premijer ruske republike Ingušetije Ibragim Maljsagov dok je jedan od njegovh tjelohranitelja poginuo. Premijer je ranjen u nogu i van je životne u opasnosti. Ingušetija se graniči sa Čečenijom, višegodišnjim poprištem sukoba ruskih federalnih snaga sa lokalnim separatističkim pubunjenicima.

Al Kidva kod Lavrova

Predstavnici međunarodnog kvarteta za Bliski istok, koji čine EU, UN, Rusija i Shjeduinjene Države, idućeg mjeseca, na marginama zasijedanja Generalne skupštine Svjetske organizacije, razmotriće napredak u mirovnom procesu, nakon povlačenja jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze, saošpštio je u Moskvi ruski šef diplomatije Sergej lavrov, nakon razgovora sa palestinskim kolegom po funkciji Naserom Al Kidvom. Al Kidva je, kako prenosi Itar-tas, rekao da Moskva igra važnu ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu, dok je Lavrov pozdravio izraelsko povlačenje sa okupiranih palestinskih teritorija, naglasivši da ono mora biti upotpunjeno u svakom pogledu. Lavrov je istovremeno naglasio važnost mirovnog plana “Mapa puta” koji predviđa stvaranje nezavisne palestinske države, koja će se graničiti sa Izraelom.

Uvoz kineskog tekstila

Kina i Evropska unija počele su danas pregovore o prekomjernom izvozu kineskog tekstila, pri čemu Evropljani “pokušavaju da istovremeno riješe problem blokirane kineske robama u Evropskim lukama", koju su trgovci platili, ne računajući na limit kvota koje su Peking i Brisel dogovorili u junu ove godine. Zarobljena je uglavnom o jeftina zimska garederoba uvezena iz Kine, koja je već trebalo da bude na rafovima evropskih prodavnica.

Nuklearne ambicije Pjongjanga

Zamjenik kineskog šefa diplomatije Vu Davei predložio je danas da se multilateralni pregovori o sjevernokorejskim nuklearnim ambicijama nastave 2. Septembra, ali je dodao da taj datum još nije potvrđen. Ruska agencija interfaks citirala je sjevernokorejske zvaničnike koji kažu da su male šanse da se tako skoro pregovori nastave pošto Pjongjang to uslovljava promjenom američkog stava u odnosu na sporno pitanje. Pregovori u pekingu su privremeno obustavljeni početkom mjeseca zbog nesporazuma u vezi sa mogućnošću da Pjongjang zadrži mirnodopski nuklearni program .

Iranski nuklearni program

Glavni iranski pregovarač, Ali Laridžani, pozvao je druge zemlje da se pridruže grupi od tri evropske nacije angažovane u razgovorima sa Teheranom o nuklearnom razoružanju. On je rekao da se u Iranu postavlja pitanja zbog čega razgovore vode samo Britanija, Nemačka i Francuska. On je rekao da bi Iran voleo da pregovara i sa drugim članicama Medjunarodne atomske energije kao i sa zemljama iz Pokreta nesvrstanih.

XS
SM
MD
LG