Linkovi

SAD predložile korenitu reviziju nacrta sporazuma koji treba da bude potpisan na samitu UN u Njujorku


Američki ambasador u UN, Džon Bolton, uputio je prošle nedelje pismo izaslanicima 190 zemalja članica Svetske organizacije pozivajući da se neodložno povedu pregovori o dokumnetu koji će biti razmotren na sastanku šefova država i vlada idućeg meseca. Američka misija je omanjoj grupi izaslanika UN posebno uputila listu predloženih izmena za nacrt dokumenta o kojem se raspravlja već skoro 6 meseci. Glavni predlog je da se iz dokumenta -- koji ima 38 stranica -- izbaci 400 paragrafa, čime bi on bio sveden na 3 stranice.

Američki predlog je izazvao zabrinutost mnogih diplomata koji su verovali da su pregovori o završnoj formi dokumenta takoreći dovršeni. Ambasador iz jedne azijske zemlje izjavio je nezvanično da Vašington izgleda pokušava da sabotira proces reforme i to tri nedelje pred samit.

Predsednik Generalne skupštine Žan Ping -- inače ministar inostranih poslova Gabona -- rekao je novinarima da će hitno organizovati sastanak ambasadora tridesetak zemalja radi razmatranja američkih predloga. Medjutim, on priznaje da su oni mnogo više od kozmetičkih promena i dodao da zadiru u fundamentalna pitanja sa kojima je svetska organizacija suočena.

Američki ambasador Bolton nije se oglasio u javnosti, dok je predstavnik američke misije pri UN Ričard Grenel odbacio tvrdnje da Vašington želi da se preformuliše nacrt dokumenta.

Absurdno je da upotrebimo termin ”preformulisanje“. Postoji pretpostavka da je dokument završen, a nije završen! Izneli smo svoje mišljenje, i to je sve. Ništa nismo menjali, dali smo svoje mišljenje -- tražili ste ga i dobili ste ga.

Grenel predvidja da debata o reformi UN neće biti blagovremeno dovršena pre septembarskog samita i da će možda potrajati godinama.

Puno toga mora da se uradi. Želimo da započnu reforme tih institucija, da bi one postale odgovornije za svoje postupke i transparentnije. To je veliki posao na kojem će morati da se radi mesecima i godinama.

Portparol američke misije je naglasio da će SAD raditi na tome da reforme budu na vrhu liste prioriteta UN, u skladu sa planom ambasadora Boltona koji će - dodao je Grenel -- intenzivno saradjivati sa drugim ambasadorima na forumaliciji dokumenta namenjenog trodnevnom samitu koji počinje 14. septambra.

Predsednik Buš i šefovi država i vlada 170 zemalja okupiće se na tom samitu koji je generalni sekretar UN Kofi Anan sazvao radi obeležavanje 60. godišnjie Svetske organizacije.

XS
SM
MD
LG