Linkovi

Deca su dugo čekala trenutak da kroče u svoj svet bajki


Istraživački tim u Singapuru uspeo je da kreira trodimenzionalne karaktere dece u realnom vremenu, omogućivši mališanima da i na taj način kroče u svet igre i snova. U Magičnoj zemlji deca mogu da gledaju sopstvene likove u ambijentu u kojem ih okružuju zmajevi i veštice. U budućnosti – moći će da igraju fudbal i čitaju trodimenzionalne knjige.

Počelo je virtuelno druženje sa trodimenzionalnim likovima iz knjiga. Kreator Edrien Čiok će sada napraviti sopstveni digitalni hologram.

Edrien Čiok, profesor komjuterske tehnologije, umjetnosti, dizajna i medija, Tehnološki univerzitet u Nanjangu pritiskom dugmeta počinje snimanje, svih pokreta, igre i ponašanja. Slika napravljena u realnom vremenu pretvara se u trodimenzionalni hologram koji se pridružuje virtuelnom svetu. Figure su u šoljama – koje deca pomjeraju oko stola.

«Vrlo je interaktivno i dinamično. Deca osećaju da kada se pomeraju objekti, da su oni zaista u šoljama... To je kao da su oni magične lutke koje oživljavaju kada ih sastave, želite da djeci pružite mogućnost da se igraju sa pravim lutkama, ali to sve skupa onda postaje magično», kaže profesor Čiok.

Ako stavite zmaja blizu bilo kog od ovih virtuelnih likova, zmaj će objekat da zapali. Kada mi se približi žirafa počinje da pokreća glavu i pokazuje znake sreće, tako da se moj karakter i žirafa sada igraju zajedno... Ovo je na neki način interesantna interakcija ljudi i životinja, kaže Čiok.

Crni markeri i šolje sadrže unikatan kod, sličan barkodovima u supermarketu, koji omogućava da se prati pozicija šolje na displeju. To omogućava da komjuter identifikuje lokcije i dodaje karaktere. Profesor Čiok objašnjava taj koncept.

«Sve je poteklo od analize načina na koji se deca zapravo igraju sa lutkama, poput plastičnih domaćih životinja i priča koje deca tom prilikom izmišljaju... sada im pružamo mogućnost da se lično pridruže scenama.»

Profesor Čiok trenutno radi na projektu drugih igrica, poput istraživanja planeta, kućnih bašti i cvetnjaka, kao i šuma. Tu je takođe i evolucija životinja. On smatra da deca mogu da nauče više ako su psihički involvirana.

Za sve je naravno potrebno obezbediti i novac. Samo jedna soba za snimanje košta više od 6 hiljada dolara. Profesor Čiok i njegov tim, stoga, tragaju za tehnikama koje će kreaciju holograma učiniti pristupačnijom...

XS
SM
MD
LG