Linkovi

Britanija objavila listu «nedopustivog ponašanja»


Britanija je objavila listu, kako je definisano, «nedopustivog ponašanja» u korist terorizma, koja bi mogla da dovede do deportacije ili kažnjavanja muslimanskih propovednika rođenih u inostranstvu.

Lista koju je objavio Houm ofis, odnosi se na svakog ko nije britanski državljanin i ko tekstom ili govorom potpiruje, opravdava ili glorifikuje terorističko nasilje. Ministar unutrašnjih poslova Čarls Klark je izjavio da mu je potrebno ovlašćenje da protera islamske propovednike ili im zabrani delovanje posle terorističkih napada 7. prošlog meseca, u kojima su poginula 52 putnika londonskog gradskog saobraćaja i četvorica bombaša-samoubica.

«Imam posebnu obavezu da sprečim ulazak u zemlju pojedinaca koji bi mogli da pridobiju specijalno mlade ljude da počnu da se ponašaju na zaprepašćujući način kakav smo videli u julu. Želimo da onemogućimo boravak u ovoj zemlji svima koji potpiruju, opravdavaju i glorifikuju terorizam.»

Klark je objasnio da svrha posebnih ovlašćenja nije da obuzdaju slobodu govora ili legitimne rasprave o verskim i drugim pitanjima, ali da su ona potrebna zbog toga što je opasnost od terorizma i dalje stvarna i značajna. Klarkovo saopštenje izaziva uglavnom povoljne komentare britanskih političkih lidera, premda pojedini borci za ljudska prava i zvaničnici muslimanske zajednice, izražavaju bojazan da bi nova ovlašćenja mogla da budu zloupotrebljena. Direktor Muslimanskog komiteta za javne poslove, Asgar Buhari, izjavio je za britansku televiziju da ga interesuje da li će Klark da koristi ova ovlašćenja samo protiv stranaca koji zagovaraju napade na Britaniju, ili i protiv onih koji podržavaju palestinske samoubilačke napade u Izraelu.

«Kako uopšte možete da očekujete da bilo koji musliman kaže da ugnjeteni nemaju pravo da pruže otpor? I šta on smatra terorizmom? Da li izraelska država teroriše Palestince i da li Palestinci terorišu samo Izraelce? Ono što ne želimo jesu zakoni koji će da otuđe praktično svakog pojedinog muslimana u ovoj zemlji.»

Pre Klarkovog saopštenja, početkom ovog meseca, izdato je naređenje za deportaciju deset stranaca osumnjičenih da su opasni za nacionalnu bezbednost. Na to je sada podneta zakonska žalba.

XS
SM
MD
LG