Linkovi

Ramsfeld nije zabrinut prvim zajedničkim rusko-kineskim vojnim vežbama


Vežbe su ušle u drugu nedelju, a uključuju i simulirane desantne napade na istočnoj obali Kine, nedaleko od Tajvana. Na brifingu za novinare u Pentagonu, sekretar Ramsfeld je rekao da nije zabrinut jačanjem vojne saradnje Rusije i Kine.

«Mislim da to nije značajno. Zemlje saradjuju i održavaju različite tipove vojnih vežbi. Mi, svakako, pratimo šta se dešava, ali mislim da te vežbe ne sadrže bilo šta preteće, u odnosu na Tajvan ili bilo koju drugu zemlju.»

Ramsfeld je dodao da SAD takodje održavaju zajedničke vojne vežbe sa nizom zemalja, uključujući i Rusiju, i da rusko-kineske vežbe ne bi trebalo smatrati neobičnim. Medjutim, Deniel Blumental, ekspert za Kinu u konzervativnom vašingtonskom Institutu «Amerikan Enterprajz», smatra da su rusko-kineske vežbe značajne iz nekoliko razloga.

«Ima nekoliko člinilaca koje treba staviti u kontekst. Jedan je brzi rast kineske vojne moći. Drugi je odbijanje Kine da se odrekne upotrebe sile protiv Tajvana, a treći - zajednička kinesko-ruska saopštenja o potrebi povlačenja američkih snaga iz centralne Azije.»

Blumental smatra da Kina ima za cilj da neutrališe američki uticaj u Aziji i da su vojne vežbe sa Rusijom deo tog nastojanja. Medjutim, vojni ekspert Majkl O'Henlon, iz više liberalno orijentisanog vašingtonskog instituta «Brukings», slaže se sa mišljenjem sekretara Ramsfelda.

«Mislim da je bio sasvim u pravu i u pogledu političkog tona i suštine. Politički, ne bi trebalo da se suviše uzbudimo oko toga pošto bi to učinilo Rusiju i Kinu još nervoznijim.»

Pored toga, O'Henlon smatra da nije verovatno da će se Rusija boriti na strani Kine u bilo kom budućem konfliktu, mada ga brine mogući porast prodaja ruskog oružja Kini. Medjutim, Deniel Blumental iz instituta «Amerikan Enterprajz», smatra da su vežbe dokaz da Rusija i Kina imaju slična gledišta o jednom od ključnih aspekata politike Bušove administracije.

«Rusiji i Kini se ne svidja američka strategija širenja demokratija i stoga dolaze do zaključka da zajednički žele da se suprotstave prevelikom uticaju SAD.»

Rusko-kineske vojne vežbe su počele prošle nedelje u dalekoistočnom regionu Rusije i zatim se nastavile ove nedelje na istočnoj obali Kine. Dve zemlje su saopštile da njihove armije, ratne mornarice i vazduhoplovstva jačaju svoje sposobnosti za saradnju u dejstvima protiv «medjunarodnog terorizma, ekstremizma i separatizma».

XS
SM
MD
LG