Linkovi

Gros: Zajednica Srbije i Crne Gore nema ekonomskog smisla


Aktuelni problem zaključenja aranžmana Državne zajednice sa Međunarodnim Monetarnim fondom svjedoči da je Srbija i Crna Gora vještačka zajednica, ocijenio je direktor briselskog Centra za evropske političke studije (CEPS) Danijel Gros.

"Odavno govorim da zajednica između Srbije i Crne Gore nema ekonomskog smisla, a da li ima političkog, ostaviću drugima da odlučuju. Posljednji zastoj i odlaganje zaključenja aranžmana samo ilustruje generalni problem sa ovom vještačkom zajednicom", rekao je Gros za Republiku.

MMF je nedavno upozorio srpsku Vladu da će, ukoliko, kao što je obećala, do novembra ne reformiše penzijski sistem i ne počne privatizaciju dvije rafinerije nafte, odustati od aranžmana pred sam njegov kraj, nakon čega je izvršna vlast raspisala tender za savjetnika u prodaji Naftne industrije Srbije.

Gros je stručnjak za pitanja evropske monetarne unije, makroekonomsku politiku, kao i za proširenje EU.

On smatra da se u situaciji “greške jedne države članice, nameću troškovi drugoj, čak i u slučaju da se drugi partner dobro ponaša”.

Gros je kazao da Crna Gora “ne treba da brine zbog otpisa duga Pariskom klubu povjerilaca”.

"Prije ili kasnije biće otpisan dug. U međuvremenu, Crna Gora ne mora i ne treba da servisira taj dug", smatra on.

Otpis 26 miliona EUR duga Pariskom klubu povjerilaca u slučaju odlaganja aranžmana ne bi dobila ni Crna Gora, iako ne koristi kredite MMF-a, a u crnogorskoj Vladi u tom slučaju očekuju i probleme sa ugovorenim zajmovima Svjetske banke i negativne posljedice po privatizaciju.

Inače, gorivo u Crnoj Gori danas je još jednom poskupilo, tako da je njegova cijena jedna od najviših u Evropi. Tako će litar supera koštati 1,08 EUR, bezolovnog benzina 1,1, dizela 0,95, a ekodizela 0,97 EUR.

XS
SM
MD
LG