Linkovi

U Beogradu upozoravaju na ozbiljnost kritika koje je uputio specijalni izaslanik UN


Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za procenu standarda na Kosovu Kai Eide razgovorao sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Eide je, kako se navodi u saopštenju iz kabineta premijera, izrazio nezadovoljstvo zastojem u razgovorima o decentralizaciji i istakao potrebu što aktivnijeg doprinosa Beograda u tom procesu.

Srpski premijer Koštunica izrazio je bojazan da međunarodna zajednica prećutno napušta proklamovanu politiku standardi pre statusa, ocenio da razgovori o budućem statusu teško da se mogu odvijati bez bilo kakvog uspeha u oblastima u kojima je neophodno ostvariti bar minimalne standarde i dodao da postoje i spremnost i dobra volja Beograda da pruži puni doprinos postizanju saglasnog rešenja oko decentralizacije.

Beograd je spreman na direktan dijalog sa liderima kosovskih Albanaca, rekao je Koštunica, a u saopštenju iz kabineta srpskog premijera navodi se da Eide nije precizirao rok za završetak svog izveštaja.

U prvim reakcijama na razgovore specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Forum za bezbednost i demokratiju ocenio je da je poseta Kai Eidea Beogradu jedan od poslednjih kooperativnih diplomatskih napora da se vlasti Srbije opredele za drugačiji i fleksibilniji pristup u pogledu uključivanja Srba u rad kosovskih institucija.

Predsednik Foruma general u penziji Ninoslav Krstić smatra da ukoliko brzo i hrabro ne bude promenjena sadašnja strategija uključivanja kosmetskih Srba u politički život u pokrajini Srbija može doći u podređenu poziciju u razgovorima o budućnosti Kosova i zato Beograd ne sme sebi više da dozvoljava luksuz da ne učestvuje, odnosno da brani učešće Srba u kosovskim institucijama.

A šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da se pregovori o decentralizaciji i proces decentralizacije na Kosovu ne nalazi na dobrom putu sve dok Srbi u toj pokrajini ne dobiju na lokalnom nivou svoju policiju, pravosuđe, zdravstvo i prosvetu koji će im garantovati bezbednost i stvoriti opštu atmosferu normalizacije života.


XS
SM
MD
LG