Linkovi

Japanci grade naslednika Konkordu


Japanska svemirska agencija Džaksa (JAXA) bazi se i istraživanjima koja imaju komercijalnu stranu. Prema planu, agencija bi trebalo početkom idućeg meseca da izvrši probno lansiranje novog nadzvučnog aviona, koji bi jednoga dana mogao da zameni penzionisani francusko-britanski Konkord. Eksperiment bi trebalo da bude izveden u australijskom pustinjskom poligonu Vumera.

Džaksa namerava da razvije avion za 300 putnika koji bi leteo brzinom od dva maha, odnosno dvostruko većom od brzine zvuka. Prototip će biti lansiran uz pomoć rakete nosača do visine od 20 kilometara, a zatim otkačen pri brzini od 2 maha radi proveravanja njegovih aerodinamičnih svojstava. Let bi trebalo da traje 15 minuta, posle čega će se prototip padobranom spustiti na zemlju.

Stručnjaci kažu da razvoj nadzvučnih putničkih aviona nailazi na dve prepreke - jaku buku avionskih motora i visoku potrošnju goriva. Inače, Japan je već uspešno isprobao motor koji bi teoretski mogao da dostigne brzinu od 5 i po maha. Japanska svemirska agencija očekuje da će naslednik Konkorda ispuštati samo četvrtinu šettnog azotoksida, a da buka koju proizvodi neće biti veća od one koju proizvode današnji džambodžetovi.

Pri brizini od dva maha let izmedju Njujorka i Pariza trajao bi svega oko dva i po sata. Za sada se predvidja da bi novi supersonični avioni mogli da se pojave na nebu kroz petnaestak godina.

XS
SM
MD
LG