Linkovi

Predsjednik Buš, čiju posjetu državi Ajdaho prate sve bučnije anti-ratne demonstracije, protivi se povlačenju vojske iz Iraka


Drugi dan uzastopno, anti-ratne protesti prate predsjednika Buša. Demonstrati žele da se čuje njihov glas i zabrinutost u vezi sa ratom u Iraku. I dok predsjednik insistira da posao u toj državi nije završen, sve mu je teže da zaobiđe akcije i skupove protivnika rata...

Kada predsjednik bude gledao televiziju, moguće je da vidi i spot grupe majki američkih vojnika koje se protive ratu. Organizacija "Majke zlatnij zvijezda" zakupila je vrijeme za emitovanje na sve četiri lokalne stanice u Bojziju, u državi Ajdaho, gdje bi predsjednik trebalo da održi još jedan govor u kojem će braniti politiku prema Iraku.

Anti-ratni aktivisti, podstaknuti svakodnevnim protestom Sindi Šihan, u blizini predsjednikovog ranča u teksasu, postaju sve glasniji. Na drugoj strani, predsjednikove pristalice iz sjeverne Kalifornije krenule su u Kroford da se suprotstave Organizaciji «Majke zlatnih zvijezda» i konkretno Sindi Šihan.

Amerika je sve više podijeljena u odnosu na pitanje da li bi povlačenje trupa poboljšalo prilike u Iraku. Bijela kuća kaže – nema povlačernja dok se posao ne zavši. Den Bartlet, savjetnik predsjednika Buša, kaže da Amerika ne može bježati zato što je teška situacija.

Otkako je predsjednik u maju 2003. proglasio uspjeh misije u Iraku u pobuni koja ne jenjava ubijeno je više od 1.700 američkih vojnika. Čak je i sam predsjednik juče iskoristio priliku da na to podsjeti u svom govoru u Solt Lejk Sitiju.

Rekao je da je američka taktika jasna – kada Iračani budu spremni, mi ćemo se povući. No, iračke snage bezbjednosti su još daleko od toga da samostalno vode opsežne operacije očuvanja bezbjednosti. Privremena vlada nije se saglasila o tekstu ustava, ali se američki predsjednik fokusira na budućnost.

Predsjednik je novinarima u Ajdahu rekao kako u Iraku niče demokratija, ali kako bi irački suniti, koji predvode pobuni i čiji se lideri protive sadašnjem nacrtu ustava, sada trebalo da odluče da li će da žive u slobodnom društvu ili u nasilju.

”Suniti moraju da izaberu. Da li žele da žive u slobodnom društvu ili u nasilju? Pretpostavljam da bi većina roditelja, bez obzira na veru, izabrala slobodno društvo kako bi im deca rasla u miroljubivom svetu.“

Buš je danas, odgovarajući na pitanje o Sindi Šihen, majci čiji je sin poginuo u Iraku, rekao da oni koji pozivaju na momentalno povlačenje američkih trupa, zagovaraju, u stvari politiku “slabljenja Sjedinjenih Država”.

”Mislim da bi momentalno povlačenje iz Iraka bilo pogrešno. Mislim da oni koji se zalažu za povlačenje, ne samo iz Iraka već i sa Bliskog istoka, zagovaraju politiku koja bi oslabila Sjedinjene Države.“

Predsjednik je rekao kako saosjeća sa Sindi Šihan, ali da nije saglasan sa njenim mišljenjem.

”Uvažavam njeno pravo na protest i razumijem njen bol. Sastao sam se sa mnogim porodicama. Ona ne predstavlja gledišta velikog broja porodica sa kojima sam se sastao.“

Ramsfeld: Sunitsko protivljenje ustavu neće izazvati građanski rat

U međuvremenu, na novinarskom brifingu Pentagonu sekretar za odbranu Donal Ramsfeld ocijenio je da usvajanje novog ustava neće okončati nasilje i riješiti probleme u Iraku.

Priznajući da kontinuirano nasilje u zemlji slama srca članova porodica vojnika ubijenih u Iraku, Ramsfeld je Sindi Šihan i drugim majkama poručio da su njihova djeca "dala život za milione Iračana, koji više ne žive pod vlašću masovnih ubica i dželata".

Ramsfeld je takođe isključio mogućnost da bi sunitsko protivljenje nacrtu novog iračkog ustava moglo da izazove građanski rat.

Prvi čovjek Pentagona odbacio je i kritike koje aktuelnu situaicju u Iraku upoređuju sa ratom u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG