Linkovi

Goldberg: Albanci nespremni za pregovore


Moguće je da će pregovori o konačnom statusu Kosova početi već na jesen ove godine. Za te se pregovore pripremaju i Beograd i međunrodni činioci, ali albanski lideri u prištini – opterećeni političkim razmiricama, ne rade dovoljno da bi se adekvatno pripremili za predstojeći dijalog. To je kolegama iz albanske redakcije Glasa Amerike, danas rekao Filip Golberg, šef američke kancelarije u Prištini.

“Volio bih da rade više. Već neko vrijeme govorim da kosovski lideri moraju da budu spremni na veoma važne pregovore, kojih će biti i koji podrazumijevaju kompromise i čitav niz pitanja. Među njima je i pitanje manjina koje će živjeti ovdje, pitanje kosovskih Srba. Tu su i druga politička pitanja o kojima se mora napraviti dogovor svih političkih lidera. Govorim već mjesecima (da se opolitički lideri u Prištini moraju pripremiti za pregovore), ali, na žalost, nije dovoljno urađeno. U stvari, koliko ja znam, ništa nije urađeno u smislu priprema za pregovore. Bilo je tek nekih razgovora kako proceduralno početi taj proces", kaže Golberg ističući kako je "to, međutim, veoma važno".

"Očekujemo da diskusija o konačnom statusu moguće počne ove jeseni. Kosovska strana mora da bude spremna za nešto što će za nju da bude izuzetno važan period. Moraju zaista da prionu na posao. Mislim da je dio problema to što je jedinstven nastup ugrožen razmiricama političkih stranaka i to je, iz naše perspektive gledano, nešto što se ne može tolerisati u ovom trenutku. Vrijeme je da se političke razlike prevaziđu u cilju uniformne pozicije, jer Kosovo neće predstavljati UN ili međunarodna zajednica, već Kosovari. Reći ću vam - Beograd se sprema, Vašington se sprema, Brisel i London se takođe pripremaju za pregovore i krajnje je vrijeme da se i lideri kosovski Albanaca počnu pripremati", kaže Golberg.

XS
SM
MD
LG