Linkovi

Automatska vrata prilagodjavaju se obliku tela prolaznika


Klasična vrata, automatska ili ne, imaju ozbiljan nedostatak. Sa osobom ili objektom koji prolaze kroz njih može da se prošvercuje sve i svašta - hladan, odnosno topao vadzuh, insekti, prašina, neprijatni mirisi... Ako je reč o vratima na ulazu u neku javnu prostoriju, na primer prodavnicu, gubitak u energiji iskorišćenoj za zagrevanje ili hladjenje prostorije može da bude znatan.

Japanska firma Tanaka konstruisala je automatska vrata koja se prilagodjavaju obliku prolazeće osobe ili objekta. Slobodan prostor izmedju ivice vrata i prolazećeg objekta je na taj način znatno smanjen, a samim tim i mogućnost prolaska bilo čega drugog. Ova vrata slična su vratima kakva se ugradjuju u liftove, javna vozila, pa i u ulaze prodavnica i javnih zgrada. Kada im pridjete, dve polovine se sklanjaju ustranu da bi vas propustile.

Medjutim, dve strane ovih novih vrata sastoje se od četrdesetak nezavisnih segmenata, koji se nezavisno sklanjaju ustranu, onoliko koliko je potrebno da uočeni objekat neometano prodje kroz njih. Infracrveni senzori snimaju osobu ili objekat koji prilazi vratima, a kompjuter izračunava koliko je potrebno da se svaki od segmenata otvori da bi objekat prošao sa razmakom izmedju svoje spoljne ivice i otvora od svega desetak santimetara.

Drugim rečima, vrata prave siluetu osobe ili objekta koji prolazi,a slobodan prostor izmedju objekta i ivice vrata sveden je na minimum. Očekuje se da bi ova vrata uskoro mogla da postanu standardna oprema, pre svega na prodavnicama u Japanu.

XS
SM
MD
LG