Linkovi

Da li su SAD preterano vojno angažovane u svetu?


Sjedinjene Američke države u ovom trenutku imaju više od 250 hiljada pripadnika oružanih snaga, angažovanih u skoro 130 zemalja. Mnogi analitičari pitaju se da li je taj angažman preteran i da li on potkopava sposobnost Sjedinjenih Država da odgovore na neku buduću krupniju vojnu opasnost. Saradnica Glasa Amerike Aida Ejkel razgovarala je sa nekolicinom stručnjaka.

U svom godišnjem izveštaju Kongresu, podnetom u maju, načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Ričard Mejers, priznao je da je angažman u Iraku i Avganistanu znatno smanjio mogućnost oružanih snaga da brzo i efikasno poraze nekog novog neprijatelja. Neki analitičari smatraju da bi sadašnji sistem čestih rotacija jedinica u Iraku mogao negativno da utiče na američke profesionalne oružane snage, obeshrabrujući mladiće i devojke da se prijavljuju za službu u vojsci. Većina njih ističe da se Sjedinjene Države još oporavljaju od devedesetih godina, kada su broj vojnika i vojni budžet smanjivani, iako su snage bile angažovane u Somaliji i Bosni. Stručnjak za vojnu sociologiju na Univerzitetu države Merilend, Dejvid Sigal, kaže da se američke oružane snage sada koriste na zadacima za koje nisu bile predvidjene. Rezultat je, kaže on, doveo do raskoraka izmedju sposobnosti oružanih snaga i nacionalne bezbednosne politike:

”Sadašnja struktura naših vojnih snaga rezultat je odluka donetih u vreme Hladnog rata, u skladu sa tadašnjom strategijom odbrane i odvraćanja od napada. Posle toga počeli smo da smanjujemo broj vojnika, a u devedesete godine smo ušli angažovani u manjim operacijama uspostavljanja i čuvanja mira, kao što su bili Kosovo i Somalija. Od toga smo neosetno prešli sa povremenih na trajne operacije, ne razmišljajući da li ćemo biti u stanju da ih sprovodimo. Po mom mišljenju, odgovor je negativan.“

Većina analitičara slaže se da je ubrzana modernizacija oružanih snaga, od strane Bušove administracije, bila neophodna za hvatanje u koštac sa netradicionalnim opasnostima koje su zapretile Sjedinjenim Državama u periodu posle Hladnog rata. Majkl Nunan, iz Instituta za spoljnopolitička istraživanja u Filadelfiji, dodaje da će strukturalne i operativne promene u oružanim snagama oblažiti neke od teškoća izazvanih sadašnjim angažovanjima:

”Plan je da se proširi takozvana rotaciona baza, koja će omogućiti angažovanje većeg broja jedinica na terenu. Drugim rečima, imate jednu jedinicu na terenu, drugu koja se odmara od angažmana, i treću koja se priprema da zameni prvu. To proširenje trebalo bi da eliminiše logističke i druge teškoće izazvane samom strukturom divizija. Sada se prelazi na manje, samostalne jedinice, na nivou brigade.“

Mnogi stručnjaci kažu da je prerano reći kako će se ove promene odraziti na netradicionalne opasnosti, kakva je ona koja preti od terorista Al-kaide. Oni primećuju da su, na primer, Specijalne snage bolje uvežbane od tradicionalne Kopnene vojske za traganje za malim grupama gerilaca u zabačenim krajevima sveta. Drugi analitičari kažu da nije mudro davati preveliku važnost netradicionalnim neprijateljima, jer veća potencijalna opasnost preti od zemalja sa konvencionalnim vojnim snagama. Iako Sjedinjene Države trenutno nisu suočene sa neprijatejskom državom, kao što je bio Sovjetski Savez, analitičar Majkl Nunan kaže da operacije izgradnje države, popu onih u Iraku i Avganistanu, iziskuju ogroman broj vojnika i dugoročni angažman, što otežava oružanim snagama da prihvate bilo kakve druge obaveze:

”Ako bi to bila samo neka kaznena akcija, lako bismo je sproveli uz angažovanje vazduhoplovnih i pomorskih snaga. Ali ako je reč o uklanjanju nekog postojećeg režima i okupaciji zemlje, onda je odgovor verovatno ”ne.“ Ali ja ne predvidjam da će se nešto tako desiti, a jedan od razloga je to što u nekom trenutku jednostavno više niste u stanju da stvorite dovoljno snaga za tu vrstu operacija.“

I drugi eksperti ističu da Sjedinjenim Državama ne bi bilo lako prikupe dovoljno vojnika i opreme, ako bi se pojavila neka nova opasnost. Drugi izražavaju nadu da bi moguće smanjenje broja američkih vojnika u Iraku, tokom narednih godinu dana, moglo da delimično ublaži opterećenost američkih oružanih snaga i tako im omogući ponovno podizanje nivoa sposobnosti.

XS
SM
MD
LG