Linkovi

Predsednik Džordž Buš brani svoju politiku prema Iraku i poziva Amerikance da budu jedinstveni u ratu protiv terorizma


U govoru na godišnjoj konvenciji organizacije ”Veterani stranih ratova“, predsednik Buš je apelovao na Amerikance da budu jedinstveni u borbi protiv terorizma i u nastojanjima da Irak stekne demokratiju, a Bliski istok dobije mir. Američki predsednik je uputio taj apel dok američki ratni gubici u Iraku rastu, a podrška javnosti njegovoj politici -- opada.

Prema rečima Džordža Buša, bezednost Amerike je povezana sa Irakom i Bliskim istokom: ”Dok sve veći broj zemalja slobodom potiskuje tiraniju, a nadom mržnju -- Amerika je sve bezbednija. Naša zemlja je prihvatla misiju, mi idemo napred puni rešenosti.“

Džordž Buš je na konvenciji u Solt lejk sitiju, u državi Juta, naglasio da je sloboda plod napora čitavih generacija i odao priznanje američkim vojnicima za prošle i sadašnje napore.

”Sloboda je i ranije bila ugrožavana ideologijama mržnje. Porazili smo fašizam, porazili smo komunizam. Porazićemo ideologiju mržnje terorista koji su napali Ameriku,“ naglasio je predsednik Buš i ponovo se zavetovao da teroristi koji pokušavaju da zaustave slobodu na Bliskom istoku neće u tome uspeti. U govoru koji je održao nekoliko sati pre isteka roka za podnošenje nacrta iračkog ustava, predsednik Buš je odao priznanje iračkim liderima jer hrabro grade miroljubivo, slobodno društvo. Ovo su istorijski, presudni trenuci i Amerika je svesna teškoća u formulisanju ustava koji će odoleti vremenu i odraziti vrednosti iračkog naroda, rekao je Džordž Buš.

”Amerikanci shvataju izazove sa kojima su suočeni tvorci novog iračkog ustava. Pozdravljamo njihovu rešenost da formulišu okvire trajne demokratije koja se stvara na ruševinama brutalne diktature.“

Predsednik Buš se takodje osvrnuo na -- kako je rekao -- znake nade u izraelsko-palestinskom sporu rekavši da su tokom protekle sedmice premijer Šaron i izraelski narod preduzeli odvažan i bolan korak uklanjajući naselja iz pojasa Gaze i severnog dela Zapadne obale. Izraelsko povlačenje je istorijski korak koji odražava hrabro vodjstvo premijera Šarona, napomenuo je Džordž Buš.

Sutra će Džordž Buš održati održati govor u državi Ajdaho i sastati se sa vojnicima stacioniranim u tamošnjim bazama. Tema govora će ponovo biti Irak, Bliski istok i rat protiv terorizma.

Kurdi i Šiiti usaglasili tekst novog Iračkog ustava

Članovi komiteta za izradu iračkog ustava podneli su parlamentu nacrt tog dokumenta samo nekoliko minuta pre isteka konačnog roka. Kurdski i šiitski predstavnici su usvojili nacrt ustava, ali predstavnici sunita ističu da i dalje imaju primedbe na tekst. Predsedavajući parlamenta, Hamdžim Al-Hasani, izjavio je da predstavnici šiita, Kurda i sunita imaju dodatni rok od tri dana u kojem moraju da razreše preostala pitanja, medju kojima su federalizam, sudbina članova bivše vladajuće BAAS partije i ovlašćenja predsednika i drugih funkcionera. Al-Hasani je dodao da se nada da će parlamnetu do četvrtka biti podnet puni nacrt ustava.

XS
SM
MD
LG