Linkovi

Beograd i Hag saglasni o izručenju Milana Lukića međunarodnom tribunalu


Ministar pravde Srbije Zoran Stojković razgovarao je danas u Hagu sa sekretarom Haškog tribunala Hansom Holthausom o optuženiku Milanu Lukiću koji je nedavno uhapšen u Argentini i čije izručenje traže i Beograd i Tribunal.

Posle kratkog razgovora, ministar Stojković je izjavio da postoji saglasnost da Lukić mora biti izručen Tribunalu. "Haški tribunal ima prioritet pred svim članicama Ujedinjenih nacija, uključujući i našu državu. Bez obzira što ćemo mi formalno podneti Argentini zahtev za izručenje, složili smo se da neće biti smetnji da se Lukić izruči Haškom tribunalu", kazao je Stojković.

Ministar pravde Srbije je ostavio otvorenom mogućnost da vlasti u Beogradu zatraže da im Tribunal ustupi Lukićev slučaj, nakon što se on nadje u Hagu.

Tužilaštvo Haškog tribunala je ranije predložilo da sudjenje Milanu Lukiću i njegovom kooptuženom bratu Sredoju, koji je još na slobodi, bude ustupljeno pravosudju BiH. Sudije Tribunala još nisu odlučile da li će udovoljiti tom zahtevu.

Lukić je optužen za teške zločine nad stotinama Muslimana u Višegradu 1992. On je u Srbiji u odsustvu osudjen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva 17 Muslimana iz sela Sjeverin u opštini Priboj.

Ministar Stojković je u Hag, inače, doputovao da bi Tribunalu preneo garancije Vlade Srbije na raspravi u utorak o zahtevu generala Nebojše Pavkovića za privremeno oslobadjanje, kojem se Tužilaštvo protivi.

Haški tribunal nedavno je odlučio da objedini sudjenja sedmorici političara i generala iz Srbije optuženim za zločina nad kosovskim Albancima 1999. Taj proces bi, po nekim najavama, mogao uslediti već početkom iduće godine, a Pavkovićeva odbrana se tome protivi, navodeći da, zbog obimnosti, predmeta za sudjenje neće biti spremna do septembra 2007.

XS
SM
MD
LG