Linkovi

Crna Gora traži da se omoguće odvojeni pregovori sa EU u slučaju nezavisnosti


Crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović predložila je da se prilikom početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju u ugovor unese posebna klauzula koja bi Crnoj Gori, u slučaju da izglasa nezavisnost, omogućila odvojene pregovore.

Unošenje klauzule koja bi Crnoj Gori omogućila odvojene pregovore o stabilizaciji i asocijaciji, smatraju u Podgorici, nije sporno, a u slučaju da se izglasa nezavisnost, to bi bio normalan tok događaja.

A direktor Međunarodne krizne grupe Džejms Lajon smatra da bi se Crna Gora teoretski, mogla brže kretati prema Evropskoj uniji od Srbije, ukoliko bude ispunjavala sve neophodne kriterijume koji se zasnivaju na harmonizaciji zakona i regulativa sa zakonima u Uniji.

“Ukoliko Crna Gora bude u stanju da te kriterijume sprovodi brže od Srbije, tome niko u EU neće prigovarati”, kazao je Lajon podgoričkom listu Republika.

Prema njegovim riječima, Srbija bi mogla igrati ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, ukoliko bi odustala od teritorijalnih pretenzija prema susjedima i prestala voditi teritorijalne i nacionalne bitke devedestih godina prošlog vijeka.

Lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović preporučio je predsjedniku Republike Filipu Vujanoviću da bi o održavanju referenduma trebalo prvo da razgovara sa Briselom, podsjećajući ga da je potpisnik izmjena Ustavne povelje prema kojima je učešće Evropske unije u tom procesu obavezno.

Vujanović je najavio da će pozvati lidere svih parlamentarnih partija na razgovor o predlogu za održavanje referenduma, prije nego što tu inicijativu bude uputio crnogorskom parlamentu.

Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić zbog toga je rekao da su lideri crnogorske opozicije, odbijanjem razgovora o referendumu, još jednom, u političkom autizmu, pokazali da se ne snalaze i da ne mogu da shvate i prihvate demokratske procese u Crnoj Gori.
.

XS
SM
MD
LG