Linkovi

Nastavak rada Skupštine Srbije opterećen dilemama da li će opstati Vlada premijera Vojislava Koštunice


Na dnevnom redu Parlamenta su izmene zakona kako bi se lakše privatizovala državna naftna kompanija čiju prodaju traži Međunarodni monetarni fond, ali tu ideju ne podržava ni opozicija ni sve stranke vladajuće koalicije. Tako će sudbina pomenutog zakona zavisiti od četiri poslanika Srpskog pokreta obnove i tri glasa koja ima Socijaldemokratska partija.

Politički analitičar Zoran Stojiljković smatra da bi ovakva zamršena situacija mogla da bude do sada najozbiljniji test za Vladu i njenu sposobnost da vodi zemlju. To bi bila grudva koja bi mogla da pokrene lavinu pred jesenje parlamentarno zasedanje kad se usvoja budžet i udarac od koga bi Vlada moglo da se nađe u nokdaunu, rekao je Stojiljković.

Sudeći po mišljenju ministra za državnu upravu Zorana Lončara, Vlada ne dele mišljenje analitičara. Vlada neće pasti u decembru a novi izbori neće biti održani na proleće iduće godine, kaže ministar Lončar, demantujući nesuglasice u vladajućoj koaliciji.

Vlasti u Beogradu sutra su domaćin i specijalnom izaslaniku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kai Ejdeu koji poslednjih dana kompletira izveštaj o ispunjenosti standarda na Kosovu. Smatra se da će taj izveštaj indirektno odrediti dalji tok zbivanja oko Kosova i pokretanje dijaloga o budućem statusu pokrajine. Savetnik predsednika Srbije za Kosovo Dušan Bataković izjavio je da će zvanični Beograd insistirati na standarima pre statusa i na razgovorima o decentralizaciji. Brzina primene decentralizacije biće uslov daljih pregovora o statusu, naglasio je Bataković.

XS
SM
MD
LG