Linkovi

Cirkuske predstave su tradicionalna porodična zabava bilo gde da se priređuju


Jedan od takvih, ne-tradicionalnih i ne-tipičnih je američki cirkus u kojem su u skladnu i atraktivnu programsku celinu utkani tradicionalni artizam i savremena kultura ovdašnjih crnaca.

Pod raznobojnim svetlima, uz muziku koja nosi, izvođači ne žale truda, publika ponesena, a atmosfera nalektrisana..Želeo sam da stvorim nešto drugačije od onoga što sam kao promoter pozorišnih predstava i koncerata radio 20 godina. Tražio sam da na drugačiji način omogućim crnačkim talentima da se izraze, a da istovremeno radim nešto drugačije.”

UniverSoul cirkus je jedini cirkus čiji je vlasnik Amerikanac afričkog porijekla i jedini je putujući cirkus u Sjedinjenim državama... Vokerov preduzetnički duh nazirao se dok je još bio dječak u siromašnoj četrvrti Baltimora, na Istočknoj obali, u državi Merilend.

"Kao šestogodišnjak ubedio sam dedu da mi pomogne da počnem da radim kao čistač cipela. Sa 10 sam prodavao sladoled i probao svašta i kao odrstao da bih imao svoj biznis", kaže Sedrik, čiji je prvi cirkuski šuo 1994. bio odmah na gubitku.

"Udarili smo u zid, ali to nije bio signal da odustanemo. To nam je govorilo da stvari moramo postaviti drugačije i da moramo nastaviti", kaže vlasnik UniverSoul-a.

U nastojanjima da zaista stvori nešto novo – Voker je proputovao svet tražeći talente. Sada u cirkusu rade ljudi iz 11 država, među kojima su kontorcionisti iz Južne Afrike, plesači sa Kariba, šetači na žici iz Gabona, i drugi iz Kolumbije, Argentine, Jamajke, Kube, Francuske i Tadžikistana.

Ove godine mladi akrobata iz Šangaja debitovao je na trapezu UniverSoul-a. Tim svakodnevno vježba, čak i na dane predstave, a trinaestogodišnji Sun Meng kaže da uživa u raznolikosti.

Kanat Čalabaev, iz Tažikistana već je veteran cirkuske šatre.."Ovo je jedinstveno mesto, potpuno različito od drugih cirkusa. Kada uđete u arenu, publika vam udahnjuje toliko energije da vas samo ona pokreće. Vrlo je uzbudljivo”, kaže Tadžikistanac.

Njegova supruga Tatjana, trener konja – sve zasluge pripisuje vlasniku Sedriku Vokeru. "On je neverovatan čovek, koji radi nešto novo, nešto unikatno i drago nam je da smo deo toga”, kaže Tatjana.

Publika postane izvođač. Peva, igra i smeje se skupa sa izvođačima koji tokom predstava često zalaze među sedišta predviđena za posetioce.

Tikeiša Ejms, stanovnica Baltimora, dolazi svake godine. "Ovaj je cirkus odličan. Muzika je predivna, izvođači su sjajni, a i okrenut je prema porodici. Jedva čekam da ih vidim i iduće godine”, kaže Tekeiša.

UniverSoul ove godine izvodi 500 predstava u 26 američkih gradova.

“Uživam u komunikaciji oduševljene publike i izvođača koji daju sve od sebe. Za mene, iz perspektive šoubiznisa, nema lepšeg osećaja”, zaključuje Sedrik Voker.

XS
SM
MD
LG