Linkovi

U Moskvi prikazana najmodernija vazuhoplovna dostignuća


Bila je to prilika za proizvođače širom sveta, kao i za domaćine da pokažu najnovije letelice i opremu u vazduhoplovnoj i svemirskoj tehnologiji.

Protekle sedmice bilo je veoma živo na aerodromu Žukovski, u predgrađu Moskve. Poletale i sletale su najrazličitije letelice – od helikoptera i jedno-motornih aviona, do vojnih lovaca i putničkih aviona. Prikazani su najnoviji modeli MIG-ova, a predsednik Vladimir Putin se provozao u strateškom bombarderu T-160. Eskadrile italijanskih i francuskih lovaca su izvele spektakularne pokazne letove, a nebo je za njima ostalo pokriveno višebojnim dimom. SAD su na aerodromu Žukovski predstavile svoje borbene letilice tipa F-15 i F-16, zatim avione-tankere, kao i dva strateška bombardera B-1B. Kapetan američkih vazuhoplovnih snaga, Stiv Džouns, upravljao je bombarderom B1, koji je svakog dana bio u vazduhu. Prisećajući se doba hladnog rata, kapetan Džouns naglašava da nikada nije mogao ni da zamisli da će u Rusiju, jednoga dana, sleteti najmodernijim američkim bombarderom.

“Nikada nism mislio da ću posetiti Rusiju. Zaista je čast upravljati bombarderom B1 i sleteti sa njim u Moskvu, u okviru ovog aero-mitinga.” naglašava kapetan Džouns.

Druga letelica koja je izazvala puno pažnje, bio je prototip ruskog svemirskog broda, poznatog kao Kliper, za koje zvaničnici kažu da bi trebalo da uđe u upotrebu tokom naredne decenije. Ispred Klipera, koji je bio izložen odmah pored poznatog Sojuza, otegli su se dugi redovi zainteresovanih, koji su želeli da vide unutrašnjost nove letelice. Kliper se smatra zamenom za letelice Sojuz, koje sada obavljaju rutinske letove do Međunarodne svemirske stanice. Ovaj bijenalni skup privukao je i veliki broj poslovnih ljudi iz celog sveta, pa se i po tom osnovu smatra veoma uspešnim.

XS
SM
MD
LG