Linkovi

Samo u Americi


U rubrici «Samo u Americi» sećamo se čoveka koji je, jednom jednostavnom idejom, promenio američki stil života sredinom prošlog veka.

U SAD nedavno je u 83.godini preminuo Geri Tomas, čovek koga, u zavisnosti od pristupa, neki smatraju za pionira, a drugi pominju samo po zlu. On je naime odgovoran za kultni brzi obrok – takozvanu TV večeru. 1948. godine, Tomas je radio kao trgovački putnik za prehrambenu kompaniju Svanson Foods, koja je razne delove Amerike snabdevala jajima, piletinom i ćuretinom. Jednog dana, zaposleni su sa užasom u svojim hladnjačama otkrili više od 200.000 kilograma neiskorišćenih, očerupanih pilića i ćurki. Šta sa njima?

Geri Tomas se setio da mu je stjuardesa u jednom avionu poslužila obrok u poslužavniku sa pregradama, koje su sprečavale da se sos sa pire-krompira prelije u dezert. Zašto onda Svanson ne bi kuvao piletinu i ćuretinu, isekao meso na komadiće, i upakovao sa prilozima u smrznute obroke u poslužavnicima zamotanim u foliju?

Kompaniji se ta ideja dopala, i pretvorio ju je u multimilionski biznis, delom i zbog nadahnutog imena – «TV večera». Mogli ste da skinete foliju, ubacite aluminijumski tanjir u rernu, pojedete obrok u fotelji gledajući TV program i kada završite, samo bacite ambalažu i poštedite se pranja sudova.

Za ovo remek delo jednostavnosti, Geri Tomas dobio je povišicu od 100 dolara i mali bonus. Kao što se ističe u čitulji koju je objavio Vašington Post, Tomas je kasnije zažalio što od Svansona nije umesto toga tražio peni za svaki prodati obrok.

Medjutim, nije se svima dopadala TV večera, pa ni gospodin Tomas koji ju je izmislio. On je dobio preteće poruke, pre svega od muškaraca koji su se žalili da su i njihove žene počele da se izležavaju ispred televizora i jedu smrznutu hranu umesto da im spremaju ukusne, domaće večere. Zato se sada sećamo Gerija Tomasa kao legende smrznute hrane, i čoveka koji je uništio silne brakove!

XS
SM
MD
LG