Linkovi

Na američkim drumovima sve više hibridnih vozila


Amerikanci su oduvek voleli velike automobile, ne mareći previše za potrošnju goriva. Benzin je u Americi i danas upola jeftiniji nego u Evropi, ali, njegova cena u poslednje vreme neprestano raste.

Punjenje rezervoara prosečnog luksuznog džipa košta stotinak dolara, pa nije čudo što hibridni, benzinsko-električni automobili, stiču sve veću popularnost, iako su skuplji od istih modela na klasični pogon. Na najpopularnije, Tojota Prius i Honda Sivik, čeka se najmanje šest meseci. Njima se nedavno pridružio Fordov hibridni džip Eskejp. Honda ima i veći model, Akord, koji štedi gorivo i tako što isključuje tri od svojih šest cilindara, kada je dovoljno da radi samo pola motora.

Tu je i prilično skupi luksuzni džip Leksus RX330, a idućeg juna Tojota bi trebalo da počne da prodaje svoj džip nazvan Hajlender. U dizajnu primerenom 21. veku najdalje je otišao Tojota Prius, koji se najbolje i prodaje. Auto nema klasičnu instrument tablu jer su svi instrumenti digitalni i smešteni u tanku svetleću liniju. Automatski menjač kontroliše se uz pomoć džojstika, koji se vraća u neutralni položaj kada ga pustite. Benzinski motor na hibridnim vozilima uključuje se tek kod brzine od oko 25 kilometara na sat, pa je prosečna potrošnja izmedju 5 i 7 litara na sto kilometara, zavisno od modela. Cene ovih prvih vozila 21. veka kreću se od oko 22 hiljade dolara za Prius i Sivik, do 50 hiljada dolara za Leksus.

XS
SM
MD
LG