Linkovi

Za dvadeset godina EU će imati manjak radne snage od 20 miliona radnika


Uz "staru" Evropu koja, prema statistikama, sve više i dublje stari, otvara se potreba za svežom radnom snagom- mladim radnicima sa istoka Unije, a kada se ona "potroši", najavljuju prognoze, na red će doći imigranti. Sa druge strane, kako doći do boljeg života, pitanje je koje sve veći broj mladih iz novoprimljenih evropskih država rešava odlaskom u jednu od tri "stare" članice EU koje nisu uvele restikcije pri zapošljavanju novih suseda. Tako se, umesto prvobitnog evropskog straha od "trajne okupacije Istočnjaka", u praksi češće iskazuje privemeno zapošljavanje mlade, obrazovane radne snage.


Za dvadesetak godina, Evropska unija će imati manjak radne snage od oko 20 miliona radnika- posledica je to konstatnog starenja evropskih nacija- u to vrijeme će, u proseku, dvojica radno aktivnih Evropljana morati da se brinu za jednog penzionera, dok će na evropskom prostoru biti 18 miliona dece manje nego što ih danas ima.

Tada će evropske države morati da pozovu u pomoć imigrante, ukazuje i nedavna analiza nevladine organizacije Centar za evropsku gradjansku akciju. Do tada, privemeno rešenje za situaciju u kojoj još uvek u nacionalnim ekonomijama ne zvone zvona na uzbunu, su radnici iz novoprimljenih evropskih država.

Važi to bar za tri od 15 država "stare" Evrope- Irsku, Veliku Britaniju i Švedsku, koje nisu sledile primer ostalih i ostavile su otvorena vrata za nove susede sa Istoka. U velikoj Britaniji je skoro 200 hiljada registrovanih radnika, Irci su podelili 85 hiljada radnih dozvola radnicima sa Istoka, a Švedska vlada im, jedina u Evropi, nudi i socijalnu zaštitu jednaku onoj kakvu imaju i Švedjani.

Takva politika se pokazala višestruko korisnom- umesto "trajne okupacije Istočnjaka", koja je ostalima poslužila kao izgovor za višegodišnje restrikcije pri zapošljavanju, ove tri zemlje su dobile mladu, obrazovanu radnu snagu, koja putuje zbog posla, prihvata poslove i uslove koje drugi odbijaju, i, što se posebno dopada domaćinima, nakon isteka ugovora se vraća kući.

Prema statistikama, reč je o mladima izmedju 18 i 34 godine starosti, uglavnom muškarcima koji bez porodica putuju, sa jasnim planom da se u dogledno vreme vrate.

Medju njima je najviše Poljaka, a u Varšavi čak postoje kusevi za mlade zubare, koji ih pripremaju za rad u Velikoj Britaniji, u kojoj se njihova struka posebno traži.

Hteli to "stari" Evropljani ili ne, poručuju analitičari, moraće se u dogledno vreme osloboditi još uvek jake predrasude o radnicima sa Istoka koji se uglavnom bave "nižim" poslovima i rade za nedopustivo niske nadnice, te tako ugrožavaju egzistenciju ostalima.


XS
SM
MD
LG