Linkovi

Odluka o hapšenju Momčila Mandića doneta krajem prošlog meseca u Kolašinu


Iako je ministar pravde Srbije Zoran Stojković saopštio da prilikom izručenja bivšeg ministra pravde Republike Srpske bosansko-hercegovačkim vlastima nije ispoštovana zakonska procedura u Podgorici se danas saznaje da je odluka o hapšenju bivšeg ministra pravde Republike Srpske Momčila Mandića donijeta krajem prošlog mjeseca u Kolašinu, na radnom sastanku šefova tajnih policija Crne Gore, Srbije i RS, kojem je prisustvovao i šef CIA za Balkan.

Akcija hapšenja dugogodišnjeg saradnika haškog optuženika Radovana Karadžića izvedena je u najvećoj tajnosti i mimo znanja pravosudnih organa tog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Takva opreznost, kako prenose podgorički mediji, razumljiva je, jer je sadašnji pomoćnik ministra pravde RS Momčilov brat, Mlađen Mandić.

Sud BiH izdao je nalog za Mandićevo hapšenje u julu 2003, na zahtjev Specijalnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, koje Mandića sumnjiči za više krivičnih djela i višemilionsku pljačku u Privrednoj banci Sarajevo.

U te finansijske malverzacije uključeni su i nekadašnji visoki funkcioneri Srpske demokratske stranke, koji su uz pomoć ove banke, preko fiktivnih firmi i računa, finansirali predizborne kampanje stranke najpoznatijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića.

Momčilo Mandić se nalazi na listi osumnjičenih za ratne zločine, ali Haški tribunal još nije procesuirao njegov slučaj. Bosanski tužilac Mekner nije htio da precizira da li će Mandiću, eventualno, biti suđeno u BiH, prema optužnici za ratni zločin.

U crnogorskom Ministarstvu pravde medijima je nezvanično rečeno da posredstvom tog Ministarstva nije obavljen postupak izručenja Mandića.

“Pregovori o izručenju obavljeni su na nivou dva ministarstva unutrašnjih poslova”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Izvor lista kazao je da je Mandić izručen vlastima u BiH na osnovu Protokola o saradnji koji su u maju ove godine u Sarajevu potpisali crnogorski vrhovni državni tužilac Vesna Medenica i glavni tužilac BiH Marinko Jurčević. Protokolom je pridviđena saradnja tužilaštava tokom istražnih i sudskih postupaka.

Sporazumom je utvrđeno da tužioci iz BiH mogu sprovoditi istragu na području Crne Gore i obratno.

U Ustavu Crne Gore nije decidno zabranjeno izručenje njenih državljana drugim državama.


XS
SM
MD
LG