Linkovi

Dejvid Skiner: U borbi protiv terorizma  biće korišćene obe opcije vojna i ideološka


“U borbi protiv terorizma biće korišćene obe opcije -- vojna i ideološka” rekao je urednik spoljnopolitičkog časopisa” Vikli Standard”, Dejvid Skiner, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Gospodin Skiner se prvo osvrnuo na uticaj terorizma na američku spoljnu politiku.

Skiner: Terorizam je uticao na američku spoljnu politiku, ali ne da SAD popuste, već da intenziviraju borbu protiv tog zla. Ako uzmete terorističke napade na Ameriku 2001, očigledno je da su kao rezultat toga teroristi “Al Kaide” izgubili svoju bazu u Avganistanu, rukovodstvo te organizacije je globalno desetkovano i nalazi se u bekstvu, a ideološki sve više gubi podršku i medju svojim pristalicama. Takodje je velik broj eliminisanih domačih terorista u Iraku, dok se priliv stranih boraca sve više smanjuje i sa njima se savezničke snage uspešno obračunavaju.

Glas Amerike: Da li postoji razlika u gledištima o borbi protiv terorizma izmedju liberalnih i konzervativnih elemenata u SAD?

Skiner: Svakako da postoji. Liberali su usredsredjeni na terorizam kao na pravni i pravosudni problem i na posledice te borbe po gradjanska prava, što se ogledalo i u poziciji demokratskog predsedničkog kandidata Džona Kerija, suprotno konzervativcima koji tretiraju borbu protiv terorizma kao ratni sukob, odnosno vojni problem u kome se mora odneti pobeda.

Glas Amerike: Da li bi zapad trebalo da traga za “neprijateljem unutar svojih struktura”, kao što neki mediji nagoveštavaju, ili da se koncentriše na ideološku borbu?

Skiner: Veliki deo posla u identifikovanju i iznalaženju terorista i njihovih utočišta bi trebalo da bude obaveza medija. Kao što znate, imate brojne islamske organizacije u samim SAD o kojima bi naše društvo trebalo da zna više. Mediji bi mogli da odigraju važnu ulogu i da izveštavaju o, recimo, muslimanskim školama, omladinskim organizacijama, verskom propovedanju itd. Ovde u severnom delu Virdžinije imate brojne islamske organizacije čiji članovi nisu asimilovani u američko društvo i bilo bi dobro da se zna više o njima, jer se aktivnosti nekih od tih organizacija dovode u pitanje.

Glas Amerike: Šta će prevagnuti u borbi protiv terorizma --vojna ili ideološka opcija?

Skiner: Obe opcije će biti korišćene istovremeno. Na ideološkom planu, mora se obratiti veća pažnja imigracionoj politici ove zemlje, pružanjem preferencijalnog tretmana “prijateljeskim” zemljama. Takodje bi administracija trebalo da učine više na promovisanju američke vizije slobodnog društva, što teroristi ustvari najviše mrze.

Glas Amerike: Šta bi mogli da nam kažete o mogućem prisustvu Al Kaide na Balkanu?

Skiner: Ranija dugogodišnja ratna situacija na Balkanu omogućila je teroristima i kriminlnim elementima da pronadju utočišta u tom regionu, da se bave krijumčarenjem oružja, droge i belog roblja. Mada Balkan sada nije u fokusu pažnje što se tiče ovakvih delatnosti, nema sumnje da postoje aktivnosti “Al Kaide.


XS
SM
MD
LG