Linkovi

Daniel Server: Greše oni koji misle da je predajom Slobodana Miloševića zatvorena knjiga


Povodom najave da će ministri iz SPO-a zatražiti neku vrstu sankcije prema ministru za kapitalna ulaganja Velimiru Iliću zbog ponašanja prema novinaru B92 razgovarali smo sa uglednim američkim balkanologom Danijelom Serverom:

Direktor Balkanske inicijative u američkom Institutu za mir smatra da slučaj ministra Ilića i novinara B92 treba postaviti u širi kontekst:

Server: To prevazilazi običan incidenta. Mislim da se u stvari radi o budućnosti Srbije i načinu sa kojim rešava ostatke kriminalnih aktivnostis iz prošlosti, jer incident nije izbio iz vedra neba već zbog Marka Miloševića i pitanja optužnice koja je bila podignuta protiv njega. Stoga smatram da nije reč o nekoliko očigledno nepristojnih i neprihvatljivih komentara koje je jedan ministar uputio novinaru, već o tome kako se Srbija odnosi prema neprihvatljivim događajima u prošlosti. Očigledno postoje ljudi kojima se ne sviđa što B92 nastoji da na otvoren i iskren način osvetli kriminalne aktivnosti i što se zalaže da odgovorni budu privedeni pravdi. Rekao bih da prilično veliki broj članova sadašnje vlade Srbije ne želi takvo novinarstvo.

Glas Amerke: Po rečima našeg sagovornika, B92 je odigrao veoma pozitivnu ulogu u iztraživanju negativnih pojava u Srbiji iz perioda pre Miloševićevog odlaska sa vlasti. “Greše oni koji misle da je predajom Miloševića zatvorena knjiga o prestupima tokom njegove vladavine”, kaže Server. Na pitanje da li očekuje da, poput predsednika Tadića, i premijer Vojislav Koštunica osudi ponašanje ministra Ilića, naš sagovornik je rekao:

Server: Naravno da bi bilo dobro da premijer Koštunica, makar i sa zakašnjenjem, osudi ispad. Međutim, još je važnije da ukoliko to bude učinio, jasno predoči da je određena vrsta ponašanja prema novinarima jednostavno neprihvatljivo i sasvim nedostojno člana vlade. Mislim da bi takva poruka bila još jasnija kada bi odgovorni ministar bio smenjen.”

Glas Amerike: Najnoviji incident neće da zastraši novinare u Srbiji, smatra Danijel Server:

Server: Poznajem dovoljan broj hrabrih novinara u Srbiji koji će na ovo reagovati tako što će se još više zalagati za otkrivanje istine. Rekao bih, čak, da razlog više da se funkcioneri uzdrže od ispada to što bi time samo postali još veća meta novinarskog istraživanja. U slobodnom društvu prava uloga medija jeste u tome da rasvetljava zastranjivanja.

XS
SM
MD
LG