Linkovi

Evropska unija najavljuje objavljivanje “Crne liste” avio prevoznika


Mera bi, veruje se u Briselu, trebala da bude doprinos većoj bezbednosti Evropljana koji se odluče na let avionom.

Nakon nedavnih avonskih nesreća, posebno one u kojoj su, nad Venecuelom, poginula 152 Francuza, kao i pada kiparskog aviona nad Grčkom, Evropska unija najavljuje objavljivanje "crne liste " avio prevoznika kojima je zabranjen ili redukovan saobraćaj iznad evropskih država.

Inicijativa, potekla od strane Evropske komisije, ima za cilj da informiše evropske putnike o tome ko su dobri a ko loši avio prevoznici, tačnije, koje od evropskih i svetskih avio-kompanija nisu zadovoljile Unijine kriterije bezbednog putovanja. Objavljivanje "crne liste" na Internetu bi bilo od posebne pomoći Evropljanima koji lete van Starog kontinenta, gde ne važe aktuelne zabrane Brisela o sletanju nepouzdanih aviona na evropske areodrome. Sasvim je sigurno da će se na toj skoroj listi naći prevoznici poput onog kolumbijskog čiji avion je u nesreći u Venecueli usmrtio 152 Francuza.

Evropski komesar zadužen za transport, u reakciji na nedavne avionske nesreće, upozorava da će Brisel sa dvostrukom pažnjom kontrolisati primenu postojećih bezbednosnih mera, kao i da će insistirati na dodanim merama koje pripremaju eksperti Komisije. Kada je bezbednost putnika u pitanju, on ne izdvaja ni letove iz i prema državama koje nisu članice Unije.

Ukoliko Evropski parlament ove jeseni zelenim svjetlom zaključi otvorenu diskusiju o tome da li i na koji način informisati putnike o detaljima o avionskim kompanijama, koji se ne mogu naći u turističkim brošurama, Evropljani će na Internetu moći naći podatke i o tome koji su avio-prevoznici "sumnjivi" Komisiji i koje bi, zbog toga, bilo poželjno zabići kada se bira odgovarajući, bezbjedan prevoz.

Do tada, najavljuje se u Komisiji, sačiniće se i kriteriji po kojima će se formirati i lista kompanija u čiju nepouzdanost neće biti sumnje- osnovni kriterij će biti bezbednost života putnika koji koriste ovaj, često nezaobilazan vid prevoza.

XS
SM
MD
LG