Linkovi

Marokancu Abdelmedžida Bušaru nakon saslušanja odredjen ekstradicioni jednogodišnji pritvor


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore diplomatskim putem obavestilo je špansko Ministarstvo inostranih poslova o hapšenju Marokanca Abdelmadžida Bušara, osumnjičenog za teroristički napad u Madridu 11. marta 2004. godine, a oko ovog hapšenja u Beogradu je stvorena mala zabuna.

Inače, istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Branislav Pantelić saslušao je Bušara i odredio mu ekstradicioni pritvor do godinu dana. Sudija Pantelić izjavio je da se ekstradicioni postupak vodi na osnovu zahteva Španije i izdate međunarodne poternice i dodao da je Bušar sarađivao u utvrđivanju svog identiteta. Ministar za ljudska prava državne zajednice Rasim Ljajić izjavio je da ne postoji rok za izručenje Abdelmadžida Bušara i ocenio da će ceo postupak verovatno trajati nekoliko nedelja.

Analitičari bezbednosti ukazuju na uspešnost akcije hapšenja Bušara, a na pitanje otkud on u Srbiji, direktor Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović kaže da islamski teroristi iz Evrope u Srbiji koriste pogodnosti slabijih zakonskih rešenja, teškoća u sprovođenja zakona, neefikasnosti organa gonjenja, otkrivanja i da dobar deo njih može prolaziti preko ove teritorije.

A vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da hapšenje marokanskog državljanina osumnjičenog za terorizam ne znači da na teritoriji Srbije postoji organizovano delovanje Al Kaide. Ne verujem, rekao je Radić, da postoji direktan rizik od odmazde, znači od neke ideje da je sada potrebno kazniti Srbiju zato što ga je uhapsila.

XS
SM
MD
LG