Linkovi

Sjedinjene Države se nadaju da će evakuacija iz Gaze biti obavljena uprkos nasilju


SAD su osudile nasilje vezano za izraelsko povlačenje iz Gaze. Medjutim, američki funkcioneri se i dalje nadaju da će proces iseljavanja uspeti i unaprediti šira blisko istočna mirovna nastojanja.

Administracija predsednika Buša je uložila znatna diplomatska nastojanja u znak podrške procesu iseljavanja. Uprkos jučerašnjem nasilju, uključujući smrtonosni napad koji je izvršio jedan izraleski doseljenik na Zapadnoj obali, američki funkcioneri se nadaju da će se povlačenje nastaviti i poboljšati političku klimu u tom regionu. Predstavnik Stejt Departmenta Šin MekKormak je osudio napad u kojem su poginula trojica Palestinaca, a dvojica ranjena. Incidenti su se odigrali u jeku potresnih scena u Gazi, dok su izraelski vojnici vršili deložaciju. Gospodin MekKormak je rekao da su američki funkcioneri u kontaktu sa obe strane, i da apeluju za mir i uzdržanost kako bi se izbegle akcije koje bi mogle pogoršati situaciju. On je rekao da Sjedinjene Države podržavaju povlačenje iz Gaze i razumeju osećanja Izraelaca koji su morali da se isele iz svojih domova:

”Ovo je veoma težak momenat za ljude koji napuštaju svoje domove, u nekim slučajevima jedine domove koje su imali. Ovo je veoma težak momenat za izraelski narod. Medjutim, premijer Šaron je doneo smelu odluku da ispoštuje obećanje o povlačenju iz Gaze i mi ga svakako podržavamo u toj odluci.“

MekKormak je rekao da, uprkos teškoćama, većina Izraelaca razume da je povlačenje korak koji mora da bude preduzet kako bi se realizovao mirniji, stabilniji i bezbedniji Izrael. On je takodje pohvalio, kako je rekao, ozbiljnost Palestianaca, koji saradjuju sa izraleskim vlastima da bi povlačenje iz Gaze bilo uspešno:

”Deo toga je stacioniranje palestinskih bezbednosnih snaga. Mislim da palestinski narod takodje razume da je ovo potencijalno važan momenat, važan korak ka mogućoj realizaciji boljeg života za njih i njihovu decu.“

Dva visoka američka izaslanika angažovana su na terenu: američki general pukovnik Viliam Vord održava sastanke sa izraleskim i palestinskim funkcionerima u cilju koordinacije bezbednosnih aspekata povlačenja. Pomoćnik državnog sekretara za bliskoistočna pitanja Dejvid Velč bavi se političkom stranom povlačenja zajedno sa Palestincima i Izraelcima, kao i drugim državama u regionu, uključujući Egipat koji pooštrava bezbednost duž granice sa Gazom. Oba američka funkcionera su bila u Gazi u utorak, gde su se sastali sa palestinskim ministrom za unutrašnje poslove Naserom Jusefom i komandantima bezbednosnih snaga. Izrael se povlači iz 21-og naselja u Gazi i iz udaljenih naselja na Zapadnoj obali u skladu sa planom o iseljavanju, koji je premijer Ariel Šaron predložio pre više od 18 meseci kao način da se smanji zategnutost sa Palestincima. Američki funkcioneri se nadaju da će iseljenje pokrenuti iz dugog zastoja realizaciju takozvane ”mape ka miru“ na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG