Linkovi

Srbija i Crna Gora prvi put ulazi u ugovorne odnose sa NATO


Predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i Crne Gore i agencije NATO za održavanje i snabdevanje posetili su Tehničko remontni zavod u kome se uništavaju protivpešadijske mine Vojske državne zajednice.

Ministar odbrane Prvoslav Davinić rekao je da zahvaljujući ovom projektu Srbija i Crna Gora prvi put ulazi u ugovorne odnose sa NATO, čime se pokazuje da saradnja ide uzlaznom linijom. Za uništavanje milion i 350 hiljada mina koje je Vojska čuvala u svojim skladištima NATO je obezbedio milion i 700 hiljada eura, objasnio je ministar Davinić i zatim izrazio zadovoljstvo što Srbija i Crna Gora može da se odrekne takvog naoružanja jer je prevagnulo mišljenje da u regionu ne postoji potreba za naoružanjem čija nehumanost prevazilazi vojnu korist.

U Vojsci Srbije i Crne Gore ima još mnogo neracionalnosti kojih se treba osloboditi u najavljenim reformama sistema bezbednosti. Tako je srpski ministar finansija Mlađan Dinkić najavio da će od septembra biti preduzete sve mere da se uvede finansijska disciplina u Vojsci državne zajednice jer, kako je rekao, u poslednjih godinu dana, Vojska je napravila novi dug od tri milijarde dinara, a ministar odbrane Prvoslav Davinić ne može sa zavede finansijski red pa se tako novac poreskih obveznika iz Srbije nekontrolisano troši u Crnoj Gori.

Povodom ovakvih izjava ministra Dinkića, Forum za bezbednost i demokratiju ocenio je da Vrhovni savet odbrane treba da prekine dalje finansijsko urušavanje vojske i zatražio ostavku ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića. Neskrivene ambicije stranke G17 Plus da kontroliše sve što je u vezi sa finansijama moraju se zaustaviti, kaže se u saopštenju Foruma za bezbednost i demokratiju.

Borislav Lalević odbacio optužbe srpskog ministra finansija Mlađana Dinkića

Dinkić je juče kazao da su rezultati anarhije u Ministarstvu brojni skandali počev od neuspjelih tendera, preko nerasvijtljenih ubistava, do dodjele ogromnih stanova generalima dok oficiri nemaju riješeno stambeno pitanje.

Lalević je rekao da Dinkićeve optužbe nemaju argumentaciju ako se uzme u obzir procentulano učešće Crne Gore u sistemu odbrane kao i da je ona do sada uspješno i u potpunosti servisirala taj sistem na njenoj teritoriji.

»U organizacionom dijelu stvaranja neophodnog sistema na nivou Republike nisu ispoštovani u potpunosti od strane Ministarstva zahtjevi Crne Gore za potrebnim brojem vojnog potencijala i zaposlenih u Ministarstvu na njenoj teritoriji«, kazao je Lalević na konferenciji za novinare.

On je naveo da je Crnoj Gori u određenom momentu bilo teško finansirati 12 hiljada ljudi u svim segmentima sistema odbrane na njenoj teritoriji.

»Sredstva od 45 miliona EUR koja su opredijeljena ne mogu da zadovolje sve potrebe, posebno ako se ima u vidu da veliki dio obaveza prema Crnoj Gori Ministarstvo odbrane nije ispoštovalo«, rekao je Lalević.

On je kazao da mu »nije pozanto da se i jedno od ubistva u vojsci desilo na teritoriji Crne Gore«.

Lalević je dodao da je Crna Gora od Ministarstva odbrane državne zajednice preuzela nadležnosti vojno-teritorijalnih organa na njenoj teritoriji, uključujući i vojnu obavezu. Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori ima oko 3,5 hiljada predmeta u kojima su pokrenuti krivični postupci protiv regruta koji su odbili vojne pozive, navodeći da je crnogorska Skupština donijela uredbu o njihovoj aboliciji.

Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković poručio je srpskom ministru finansija Mlađanu Dinkiću da mu je najbolje da nastavi da svira gitaru.

"Kad god nekome prigusti u Srbiji, po oprobanom receptu srpskih nacionalista, premješta problem prebacivanjem lopte u Crnu Goru", kazao je Vuković komentarišući izjavu srpskog ministra i dodao da mu »drži palčeve« zbog najave da će u roku od mjesec angažovanjem 10-15 profesionalaca dovesti u red Ministarstvo odbrane SCG.


XS
SM
MD
LG